Problematika neplaćenog kućanskog rada | kulturpunkt

Video

Problematika neplaćenog kućanskog rada

Organizacijski odbor osmomartovskog noćnog marša održao je tribinu posvećenu problematici neplaćenog kućanskog rada. 

Osobno je političko, osim kada je riječ o neplaćenom kućanskom radu. On se i dalje odvija potiho, zanemareno i neprimijećeno, ali svakodnevno. Rodna podjela rada u kućanstvu i društvena reprodukcija odavno su prestale biti ‘vruće’ teme. Međutim, upravo zanemarivanje tih tema dovelo je do rasprava o ‘usklađivanju obiteljskog i poslovnog života’, a opetovano negiranje tog sastavnog dijela svakodnevice dovelo nas je do toga da se ženama sugeriraju ‘fleksibilnije radno vrijeme’ i ‘nestandardni oblici zaposlenja’, valjda kako bi uz posao mogle obavljati i svoju, kako se to želi prikazati, ‘prirodnu zadaću’ spremačica, skrbiteljica i njegovateljica. 

Na tribini Ja od jutra nisam stala – problematika neplaćenog kućanskog rada održanoj 29. travnja u zagrebačkom net.kulturnom klubu mama govorile su Vedrana BibićAna Rajković i Jelena Tešija, a diskusiju je moderirala Andreja Gregorina.

Cilj tribine, održane povodom Prvog maja, bio je na agendu vratiti temu neplaćenog kućanskog rada, koja je zanemarena i u radničkom, ali i u feminističkom pokretu. Također, detaljan izvještaj možete čitati i na stranicama portala Libela