Procesualnost, umreženost i povezanost | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Procesualnost, umreženost i povezanost

Zoran Pavelić će se predstaviti presjekom svoga umjetničkoga rada u sklopu projekta umjetničke organizacije POPUP.

02.07.2016 , Osijek - Eurodom

U prostoru osječkoga Eurodoma umjetnik Zoran Pavelić održat će 2. srpnja s početkom u 22 sata POPUP izložbu pod nazivom SÖ PA - kulturna akcija. Pavelićeva je izložba dvadeset i sedmi u nizu projekta koje unazad već nekoliko godina organizira umjetnička organizacija POPUP. 

Pavelić će se predstaviti presjekom svoga umjetničkoga rada s naglaskom na povezanosti i isprepletenosti do sada ostvarenoga opusa. Kao i na velikoj izložbi održanoj u zagrebačkoj Galeriji Prsten 2015. godine, Pavelić će i ovdje inzistirati na "procesualnosti, umreženosti i povezanosti" kao osnovnim obilježjima svojih radova.

SÖ PA - kulturna akcija bit će pred osječkom publikom izvedena premijerno, a uz nju će Pavelić puštati video rad nastao za vrijeme njegova boravka u Budimpešti. Autor o tom radu kaže sljedeće: "U Art Quartier Budapest na rezidencijalnom boravku postavljao sam instalaciju koja je sadržavala crtež čije sam dimenzije odredio po Galetinom broju 22. Crtež veličine 220cmx220cm sadržavao je linije iscrtane olovkom u dužini od 175 km (što je bila dužina zida koji je u to vrijeme Mađarska gradila na granici sa Srbijom). Po završetku toga rada odlijepio sam pomoćne trake koje su ga označavale i krenuo čistiti ostatke grafita i smeća u prostoru širokom metlom. U trenutku sakupljanja smeća na podu se počeo pojavljivati kvadrat koji sam pri kraju formirao u približno iste dimenzije, 22cm x 22cm. Zatim sam kamerom snimio završna 22 poteza širokom metlom usmjerena prema jednom bridu kvadrata. Svemu tome prethodi i BUK 2007, kada sam Galeti ponudio jedan od 46 bedževa (povodom mog 46 rođendana) s ispisom Sretna umjetnost, a on je izabrao broj 22. To je Galetin broj. Video je dobio naziv 22ILG2015".

Zoran Pavelić rođen je  1961. u Osijeku. Od 1988. do 1991. godine bio je član neformalne umjetničke grupe Močvara iz Baranje. Godine 1998. diplomirao je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti, Zagreb, od 2004. do 2010. bio član umjetničkog odbora u Baranjskoj umjetničkoj koloniji / BUK / te 2007. umjetnički direktor i član Umjetničke grupe PLEH. Živi i radi u Zagrebu kao samostalni umjetnik.

Glavna namjera umjetničkog rada Zorana Pavelića je odmjeravanje socijalne i političke težine (ili lakoće) umjetnika, likovnih i umjetničkih institucija. Zainteresiran je za utjecaj i povezanost raznih medija, geopolitičkih i drugih čimbenika na položaj umjetnika i umjetnosti u društvu. Akcije, intervencije, performansi ili site specific rad u javnim prostorima najčešće  propituju komunikaciju sa umjetničkim i kulturnim slojevima nasljeđa, istražuju o prirodi umjetničkih pojava, osoba, institucija, u okolnostima odnosa između velikih i malih centara, te centra i periferije.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 01.07.2016