Pročišćen i sažet vizualni vokabular | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Pročišćen i sažet vizualni vokabular

Izložba Simboli drugih svjetova Stjepana Vrbaneca svojevrsna ja retrospektiva koja prikazuje trideset godina stvaralaštva umjetnika koji po prvi puta izlaže svoj cjelokupni opus.

12.02.2018 - 18.02.2018 , Zagreb - Galerija Pikto

FOTO: Galerija Pikto / Facebook

U galeriji Pikto u ponedjeljak, 12. veljače s početkom u 18 sati otvara se izložba Simboli drugih svjetova osebujnog umjetnika Stjepana Vrbaneca, koji u 92. godini života i dalje neumorno stvara. Ova je izložba svojevrsna retrospektiva koja prikazuje trideset godina umjetničkog stvaralaštva Stjepana Vrbaneca koji će po prvi puta izložiti svoj cjelokupni opus koji se sastoji od 200 radova i 2000 simbola. 

Izložba predstavlja opus koji je dosad široj javnosti bio nepoznat i nastoji osvijetliti njegov likovni potencijal koji je tijekom godina zapostavljen. Lajtmotive poput kruga, spirala i linija u različitim bojama i formatima autor razvija od devedesetih. Detaljno razloženi geometrijski oblici rastaču se i gube u drugom dijelu opusa, u apstraktnim poljima čistih i vibrantnih boja. 

Kako u popratnom tekstu izložbe ističe Anja Tomljenović, Stjepan Vrbanec u svojim djelima oformljuje pročišćen i sažet vizualni vokabular. Sustavi simbola, crteži i zapisi, akvareli i slike dio su vizionarskog narativa o maštovitom svijetu punom fantastičnih bića i arhitekture, nastalog kao posljedica osluškivanja energetskog i duhovnog potencijala kojim je autor okružen te njihovim prevođenjem u materijalizirani oblik kojemu je podloga papir ili platno. 

Izložbu možete pogledati do 18. veljače

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 12.02.2018