Profesor Baltazar traži dom | kulturpunkt

Profesor Baltazar traži dom

Instalacija iz izložbe o profesoru Baltazaru, koja traje u zagrebačkom HDLU-u, traži trajni dom u kojemu će nakon zatvaranja izložbe moći ispuniti svoju funkciju dječje igre.

Pripremila: Hana Sirovica
  • A
  • +
  • -

Kultna animirana serija Profesor Baltazar, klasik zagrebačke škole crtanog filma i jugoslavenske animacije u Hrvatskom domu likovnih umjetnika doživjela je izložbenu reinterpretaciju za koju je zaslužan iranski umjetnik sa švedskom adresom Behzad Khosravi Noori. Riječ je o izložbi Profesor Baltazar i Spomenik nevidljivom građaninu, koja je nakon tri švedska i jednog rumunjskog gostovanja stigla i u Zagreb, gdje će ostati otvorena do 6. rujna. 

Riječ je o izložba koja je na zanimljiv način  slijedila putanju serije. Uz tu su seriju, naime, odrastala podjednako djeca u Iranu i Švedskoj, dok će Zagreb kao ishodište priče o Baltazaru ujedno biti njezinom posljednjom postajom. Izložba uključuje ekstenzivno istraživanje fenomena serije Profesor Baltazar, njezina međunarodna uspjeha u kontekstu jugoslavenske uloge u Pokretu nesvrstanih, kao i širih implikacija fiktivnog svijeta koji je serija stvorila. Središnji dio postava izložbe čini instalacija u obliku penjalice s toboganom koja traži novi dom. "S obzirom na to da je projekt lokalno specifično vezan za Zagreb, umjetnikova je želja da rad (prostorna instalacija koja funkcionira kao penjalica) tamo i dugoročno ostane", javljaju iz HDLU-a, pozivajući zainteresirane da se prijave za udomljavanje ove instalacije-igrališta.

Igralište je, inače, prema Khosravi Noorijevoj zamisli povezano s epizodom serije čiji je naziv Martin na vrhu. U njoj naslovni lik najednom postaje nevidljiv, a ostali mu stanovnici Baltazargrada podižu spomenik. Instalacija ovu epizodu isprepliće s pitanjima "nesvrstanosti" jugoslavenske spomeničke plastike. "Dovitljivo povezujući fikcionalni spomenik sa širim pitanjima pamćenja, građanstva, političkog djelovanja, ali i s konkretnom temom jugoslavenske memorijalne plastike koja također biva ili fizički uništena ili izbrisana iz današnje službene politike sjećanja, Khosravi Noori konstruira vlastitu verziju Spomenika nevidljivom građaninu, i to u obliku – dječjeg igrališta", objasnio je na Kulturpunktu Lujo Parežanin.

Dimenzije instalacije su dimenzije 5m (visina) x 4 m (širina), a ona može biti postavljena u unutarnjem ili vanjskom prostoru te bi trebala funkcionirati kao dječje igralište. Svi zainteresirani za udomljavanje rada mogu se prijaviti do 30. srpnja putem prijavnog obrasca s naznakom "Profesor Baltažar traži trajni dom" na mail adresu hdlu@hdlu.hr. "Od odabranog primatelja donacije očekuje se organizacija prijevoza instalacije iz HDLU u prvom tjednu rujna 2020. te postavljanje instalacije na način da je dostupna za interno (npr. djeca zaposlenika, djeca posjetitelji i sl.) ili eksterno (javno dostupno djeci) korištenje djeci", napominje se u pozivu. 

Objavio/la hana [at] kulturpunkt.hr 17.07.2020

VEZANE VIJESTI

Vraćanje Baltazara Jugoslaviji

Piše: Lujo Parežanin

Izložba Profesor Baltazar i spomenik nevidljivom građaninu Behzada Khosravija Noorija važan je pogled izvana na glasoviti animirani film u njegovom jugoslavenskom kontekstu.

Oživljena animacija

Piše: Ivana Pejić

Revitalizacija hrvatske animacije, uz stilske i tehničke inovacije, obilježena je i snažnim ulaskom ženskih autorskih snaga u polje kojim su tradicionalno dominirali muškarci.

Nasljeđe po kućama

Pripremila: Ivana Pejić

Muzej Jugoslavije u okviru svog online programa pokreće projekt #YUDOM te poziva publiku iz zemalja bivše države da se uključi u kreiranje participativne virtualne izložbe.