Program za obrazovanje, znanost i kulturu | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Program za obrazovanje, znanost i kulturu

HRT i sedam institucija i udruga koje djeluju na području obrazovanja, kulture, znanosti i umjetnosti potpisali su pismo namjere o suradnji u osmišljavanju programa i stvaranju programskih s

  • A
  • +
  • -
U osmišljavanju sadržaja za novi kanal, koji prema privremenome ugovoru s Vladom HRT treba pokrenuti tijekom 2012. godine, s javnim servisom surađivat će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Sveučilište u Zagrebu, Matica Hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Institut hrvatske glazbe, Koordinacija za medije Hrvatskog društva producenta i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

"Danas svjedočimo kreiranju jednog novog proizvoda Hrvatske radio-televizije, a to je Treći program HTV-a, koji će biti specijaliziran za kulturu, znanost i obrazovanje. Sada smo u poziciji da predlažemo novi ugovor između Vlade RH i HRT-a i želja kuće je da hrvatskoj javnosti damo jedan program koji će apsolutno zadovoljiti onu javnu funkciju koju HRT ima. Na novom kanalu predstavit ćemo ono najbolje što imamo, otvarat ćemo i teme kako razvijati hrvatsko društvo i mislim da ćemo u sinergiji svih institucija koje su danas ovdje okupljene dobiti jedan vrlo kvalitetan proizvod", rekao je predsjednik Uprave HRT-a Josip Popovac uoči potpisivanja pisma namjere.

Popovac je također izrazio uvjerenje kako će novi proizvod biti prepoznat u obitelji javnih radio-televizija u Europi, ali i kod hrvatskih građana i pretplatnika koji od HRT-a tako nešto očekuju.

Predsjednik HAZU, akademik Zvonko Kusić, rekao je kako inicijativa dolazi u pravi čas. Znanost, obrazovanje i kultura strateški su važni za svaku zajednicu. "Napredak gospodarstva, sve promjene u društvu su bazirane na ovim temeljima. Estradizacija koja je zahvatila medijski prostor smanjivala je udio kulture i obrazovanja, mislim da je ovo veoma važno, pogotovo prije ulaska u Europsku uniju", rekao je Kusić.

Predsjednik Društva hrvatskih filmskih redatelja Antonio Nuić potpisivanje pisma namjere ocijenio je kao povijesni dan. "Ovo je povijesni dan i početak kraja priče o neiskorištenim potencijalima; novi program još će više naglasiti ulogu HRT-a kao javnog servis", istaknuo je Nuić.
Izvor: HRT

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 10.02.2012