Progresivno područje videoigara | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Progresivno područje videoigara

Ambijentalnom instalacijom Walkthrough umjetnik Mario Mu istražuje emancipatorski potencijal naučenih obrazaca ponašanja u određenom role-playingu.

18.04.2018 - 04.05.2018 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U srijedu, 18. travnja u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević umjetnik Mario Mu otvara izložbu Walkthrough.

Riječ je o projektu koji na konceptualnoj razini polazi od fenomena videoigara i njihovog tržišnog utjecaja. Kako stoji u najavi, videoigre su postale pažljivo strukturirani sustavi vješti u manipulaciji nesvjesnih psihičkih obrazaca korisnika čiji emocionalni angažman omogućuje njihovu održivost. Igrači zauzimaju ulogu performera unutar sustava čija logika seže daleko van svijeta videoigara. Naime, standardizacija, optimizacija i analitički potencijal korisničkog sučelja videoigara služe kao mehanizmi od kojih profitiraju prvenstveno oni na poziciji moći. Stoga ne čudi kako je kapitalizam ubrzo aproprirao, ali i komodificirao domenu slobodnog vremena i "prostor igre", stvarajući fenomen nazvan playbor (play+labor).

Walkthrough je ambijentalna instalacija kojom umjetnik Mario Mu istražuje emancipatorski potencijal naučenih obrazaca ponašanja u određenom role-playingu, naglašavajući ono nesvjesno, mehaničko i društveno determinirano. Umjetnik kroz performativni rad s ljudima dokumentira digitalni materijal kojim potom manipulira te ga konstruira u mediju videa, 3D animacije i prostorne instalacije. Autor je u srpnju prošle godine instalaciju predstavio na UdK (Universität der Künste) u Berlinu kao diplomski rad u klasi videoumjetnice i teoretičarke Hito Steyerl koju je britanski časopis ArtReview proglasio najutjecajnijom suvremenom umjetnicom u 2017. godini.

Popratni diskurzivni program Talkthrough u obliku dvaju blokova predavanja (20. travnja i 27. travnja u 20h sati), omogućit će međunarodnu razmjenu iskustva unutar progresivnog područja umjetnosti novih medija i fenomena videoigara. Pozvani autori, koji dolaze iz akademske, ali i pop-kulturne sfere, osvrnut će se na različite načine tumačenja ovog suvremenog fenomena te njegove pozitivne i negativne strane. Neke od zastupljenih tema su: istraživanje korporativne logike u industriji videoigara, utjecaj gejmerskog iskustva na izgradnju identiteta, međuljudski odnosi u privremenim online zajednicama, gejmifikacija umjetničkog svijeta. 

U programu sudjeluju: Penny Rafferty, Miloš Trakilović, Marko Gutić Mižimakov, Tea i Marta Stražičić, Darko Masnec, Srđan Laterza i kolektiv net.cube.

Mario Mu (1987.) radi unutar proširenog virtualnog iskustva videoigara koje koristi za istraživačke projekte. Njegova praksa objedinjuje 3D animaciju i performans, a ponekad uključuje dizajn zvuka i slikarstvo. U posljednje vrijeme intenzivno je radio na seriji LARP događanja kao dizajner igre ili performer, primjerice na Berlinskom umjetničkom sveučilištu (UdK), kulturnom centru Silent Green u Berlinu, PLAY CO. konferenciji u Londonu te Pakhuis de Zwijger centru u Amsterdamu. Diplomirao je na Berlinskom umjetničkom sveučilištu 2017. u klasi Hito Steyerl. Također, završio je prediplomski studij na Slikarskom odsjeku pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2015. te diplomski studij na Grafičkom fakultetu u Zagrebu 2011. U razdoblju između 2010. i 2017. koristio je ime Mario Udženija prilikom izlaganja u Kölnu, Berlinu, Londonu, Splitu, Strassbourgu i Zagrebu. Dobio je i nekoliko priznanja za vlastita postignuća, među njima nagradu Essl Art 2015, Nagradu dekana za izvrsnost 2015. te nagradu Fondacije FOHS 2012. godine.

Kustos izložbe je Lovro Japundžić, a moguće ju je pogledati do 4. svibnja.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 16.04.2018