Proizvodnja novih narativa | kulturpunkt

Najave Festival

<

Proizvodnja novih narativa

Ovogodišnji Design District Zagreb uključit će raznovrsan i bogat sadržaj, a središnji dio festivala bit će Ratkajev prolaz.

13.06.2017 - 18.06.2017 , Zagreb - Više lokacija
  • A
  • +
  • -

Ovogodišnji Design District Zagreb održat će se od 13. do 18. lipnja i uključit će raznovrsan i bogat sadržaj. Središnji dio Festivala ove će godine biti Ratkajev prolaz koji će se transformirati u Zeleni Ratkaj. Koncept Zelenog Ratkaja čine instalacije mobilnog, urbanog povrtnjaka koji upućuju na javno dostupno i održivo te ukazuju da javni gradski prostor osim mjesta konzumacije može postati i mjestom edukacije i produkcije. Osim povrtnjaka, tu je i pop-up šuma koja upućuje na značaj zelenih površina u gradu (apsorbira emisije štetnih plinova, smanjuje utjecaj buke, smanjuje otjecanje oborinskih voda, štiti od prašine, regulira vlažnost zraka) i potrebe ljudi za boravkom u prirodi. Održivost kao važan čimbenik zdravog grada, prikazan je kroz program DIY strojeva za reciklažu plastike (stroj za usitnjavanje, izradu konopa, topljenje i prešu) nizozemskog dizajnera Davea Hakkensa i projekt Precious plastic. Pored navedenog, Zeleni Ratkaj uključit će i zone za relaksaciju i druženje u kojem će svima biti dostupne i "javne društvene igre" poput šaha, jenge, jamba, ping ponga. 

Dio programa pod nazivom Urbanističko sučelje osmislili su arhitekti Dino Belamarić i Dafne Berc, Bojan Mucko, kulturni antropolog i novomedijski umjetnik te student arhitekture Ivan Zaninović. Naziv "Dizajn distrikt Zagreb", osim festivala, označava i dio grada uokviren Draškovićevom, Vlaškom, Držićevom i Zvonimirovom ulicom koji i prije, i nakon festivala privremeno ili trajno koriste brojni svakodnevni protagonisti, stanari, podstanari, strateške institucije, neformalne građanske inicijative, udruge građana... Zbog toga su organizatori u pripremnoj fazi ovog segmenta festivalskog programa upoznali neke od njih i zajednički proanalizirali navedeni prostorni obuhvat iz par detektiranih korisničkih perspektiva: zdravstvene, kulturne i stambeno-komunalne. Prikupljene uvide komunicirat će sa zainteresiranom publikom u formatima radionice i diskurzivnog programa tijekom ovogodišnjeg festivala. Cilj radionice je proizvodnja narativa koji se suprotstavljaju simplicističkoj logici brendiranja, a obuhvat Dizajn distrikta oslikavaju kao polje različitih, često nepomirljivih paradigmi, kao življen prostor u kojem se miješaju faktografija i fikcija. Uz to diskurzivnim programom žele dati vidljivost različitim kvartovskim akterima koji nisu nužno povezani s komercijalnim i kreativnim sektorom, a čije djelovanje prepoznaju kao bitan faktor za kvalitetu života na području grada obuhvaćenom festivalom.

Pored spomenutog, Festival će uključiti uistinu raznovrsan sadržaj: izložbu fotografija Kvart osobno mlade fotografkinje i dizajnerice Marije Gašparović koja će se održati u prizemlju Vojne bolnice u Vlaškoj 87, a uključuje portrete niza stanovnika Martićeve ulice – dizajnera, arhitekata, filmaša, kustosa, djelatnika u kulturi, poduzetnika -  koji djeluju, rade ili žive u tom kvartu. Izložba Krešimirac autora Sonje Leboš i Dina Igreca pak kroz nekoliko pomno izabranih slika prikazuje urbane dinamike kroz koje je prolazio Trg kralja Petra Krešimira IV, i danas najveći zagrebački trg koji je nastajao tijekom 1930-ih godina. Ljubitelje i poznavatelje umjetnosti svakako će razveseliti izložba Pavla Pavlovića i Maka Melchera, dobitnika nagrade Iva Vraneković na prošlom Salonu mladih, koja će se održati u Galeriji 3.14. 

Posjetitelji će se moći uključiti u bogat radionički program i u skladu s afinitetima odabrati željeno iskustvo: kroz program Street Wisdom u svakoj kvartovskoj ulici moći će pronaći inspiraciju i odgovore na svoje životne, poslovne ili privatne dileme; kroz natjecanje Hacking IKEA tragat će za jedinstvenim, duhovitim i neočekivanim rješenjima koja personaliziraju predmetnu okolinu i prilagođavaju ju novim navikama, potrebama ili željama. Osim toga, moći ćete se okušati u pisanju arhitektonske kritike, izrađivanju umjetničke strip razglednice, kreiranju dokufikcijskog storyboarda u obliku fanzina ili izrađivanju predmeta od keramike. Uz podršku Veleposlanstva Kraljevine Švedske u Hrvatskoj poseban gost festivala bit će Sepehr Mousavi, renomirani strateg održivog razvoja i agroekolog iz Plantagona, svjetskog lidera u području urbane agritekture.

U okviru programa Pop-up Fablab Hrvatska moći će se isprobati nekoliko tehnologija virtualne i proširene stvarnosti, eksperimentirati sa bio senzorima, digitalizirati svoje crteže i prenositi ih na reciklirane materijale, izrađivati otiske u glini, natjecati se i crtati sa ludim četkicama za zube, i sl. Jedan dan bit će posvećen Designathon radionici. Ovaj put, sudionici će se uhvatiti u koštac s problemom budućnosti gradova, s fokusom na životni prostor, transport i igrališta, a sudjelovat će i predstavnici Designathon Works udruge iz Nizozemske. DDZ misli i na najmlađe – tako će oni kroz igru imati priliku upoznati hrvatske autentične igračke, iskušati tradicionalne tehnike bojanja tekstila pomoću biljaka prisutnih u kvartu ili pak izrađivati predmete od keramike; poseban program pod nazivom Mala tiskara namijenjen je za djecu s posebnim potrebama, a riječ je o radionici printanja.  

Tijekom Festivala, književni klub Booksa otisnut će se na otvoreno – u sklopu programa Booksa u parku svi će posjetitelji moći uživati u sajmu malih izdavača, čitanju bajki, predstavljanju knjiga, izložbama kao i koncertima. Pored svega navedenog, ovogodišnji Design District Zagreb uključuje još niz instalacija i intervencija u javnom prostoru, stručna vodstva arhitektonskim znamenitostima kvarta, i još niz raznovrsnog sadržaja, pa čak i radionicu dizajniranja sladoleda.

Više informacija o Festivalu potražite na službenoj stranici

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 09.06.2017