Proizvodnja pravnog kaosa | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Proizvodnja pravnog kaosa

Vlatko Previšić, dekan zagrebačkog Filozofskog fakulteta, napustio je sjednicu Fakultetskog vijeća i time onemogućio raspravu i glasanje o vlastitom razrješenju.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Vatroslav Miloš / Kulturpunkt.hr

  • A
  • +
  • -

Na sjednici Fakultetskog vijeća Filozofskog fakulteta, održanoj 16. lipnja, pokrenut je proces razrješenja dekana Vlatka Previšića, a potom je, na sjednici Vijeća održanoj 1. srpnja većinom glasova, odbačen predloženi ugovor o izvođenju zajedničkog dvopredmetnog studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Birokratskim rječnikom, tim su se slijedom događaja ispunili i moralni i statutarni uvjeti za odlazak čovjeka koji je tijekom svog dekanskog mandata sustavno ignorirao volju svojih kolega, studenata i radnika i, iz još uvijek nerazjašnjenih razloga, inzistiranjem na spornim ugovorima s KBF-om, pod svaku cijenu pokušavao narušiti znanstveni i obrazovni integritet Filozofskog fakulteta.

Na jučerašnjoj sjednici Fakultetskog vijeća zadnja je točka dnevnog reda bila postupak razrješenja dekana, no on je, zajedno s troje svojih prodekana, napustio sjednicu i time - s obzirom da je sljedeće sjednica najavljena za rujan - onemogućio da se glasanje provede u propisanom roku od 60 dana od izglasavanja nepovjerenja.

"Filozofski fakultet tako je doveden u shizofrenu situaciju u kojoj najviše tijelo odlučivanja, Fakultetsko vijeće, ne može demokratski donositi odluke, već ovisi o autokratskim manevrima dekana koji je u postupku razrješenja. Iako je protiv dekana pokrenut postupak zbog kršenja Statuta i prisvajanja ovlasti koje mu ne pripadaju, on se tim istim metodama služi kako bi zadržao svoju krajnje kompromitiranu poziciju", navodi se u priopćenju Studentskog zbora Filozofskog fakulteta.

Rasprava na sjednici Vijeća 14. srpnja nastavljena je i nakon dekanova odlaska, a sudionici te rasprave okupljeni u Inicijativu članova Vijeća Filozofskog fakulteta akademskoj je i široj javnosti odaslala izjavu u kojoj stoji da je dekan izigrao legitimitet koji mu za obavljanje dužnosti demokratkom odlukom daje Vijeće i koje taj legitimitet, ukoliko dekan radi protiv interesa vlastite visokoškolske ustanove, može demokratski osporiti i poništiti. 

"Dekanova opstrukcija sjednice Vijeća pokušaj je proizvodnje pravnog kaosa i posve je sukladna dosadašnjem modelu njegova rada, utemeljenom na prikrivanju važnih informacija, lažima, ucjenama, zastrašivanju, klijentelizmu, trgovini radnim mjestima i nepoštivanju odluka Vijeća", stoji u izjavi Inicijative. "Današnja sjednica još je jednom potvrdila da dekan Previšić radi protiv interesa vlastite ustanove i dokazala da je njegovo razrješenje jedini demokratski izlaz iz talačke situacije u kojoj se Filozofski fakultet trenutno nalazi", dodaje se.

Izjavu Inicijative članova Vijeća Filozofskog fakulteta u cijelosti možete pročitati ovdje

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 15.07.2016

VEZANE VIJESTI

Velesveučilišna posla

Piše: Vatroslav Miloš
Na Vijeću Filozofskoga fakulteta izglasano je pokretanje postupka razrješenja dekana Vlatka Previšića, a fokus se seli na Rijeku i tamošnje poslove s VERN-om.

Neupitan stav velike većine

Piše: Matija Mrakovčić
Preko 70 posto studenata Filozofskog fakulteta bezuvjetno se protivi sklapanju bilo kakvog ugovora o zajedničkim dvopredmetnim studijima s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Relativno svjetovno

Piše: Vatroslav Miloš
Može li - uz žurno preuzimanje institucija prema modelu nove nacionalne paradigme - Filozofski fakultet u Zagrebu ostati bastion solidarnih ideja i dostupnijih znanosti i obrazovanja?