Proljeće i ljeto u Institutu | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Proljeće i ljeto u Institutu

Multimedijalni institut godinu je započeo gostovanjima Nika Theodorea te Borisa Budena i Želimira Žilnika, a do ljeta najavljuje simpozije, koncerte, tribine i nove knjige.

Komercijalizacija interneta i kriza medija simpozij je koji će se održati od 24. do 27. travnja i bavit će se, kako i sam naslov kaže, "komercijalizacijom interneta, krizom tradicionalnih medija i medijskom reformom", a na kojem će, između ostalih, sudjelovati ugledni teoretičari Robert McChesney i Des Freedman. Simpozij će se usredotočiti na analizu procesa koji su doveli do paralelne krize interneta i novinarstva. Simpozij zajednički organiziraju Multimedijalni institut, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva i Udruga za promicanje kultura Kulturtreger.

Manifesticija Sve se svodi na estetiku i političku ekonomiju, naslovljena prema citatu Stephanea Mallarméa, održat će se od 21. do 25. svibnja, a predstavlja završno poglavlje opsežnoga transevropskog projekta Prošireni estetički odgoj. Pored izlaganja nekolicine eminentnih teoretičara iz polja političke ekonomije i estetike, program se sastoji od koncerata i filmskih projekcija, a bit će izdane i četiri vezane publikacije. Koncerti Bena Frosta, Williama Basinskog i Gudrun Gut održat će se u zajedničkoj organizaciji sa Žednim uhom, a cjelokupno događanje bit će realizirano u suradnji s novosadskim Centrom za nove medije_kuda.org.

U sklopu Explicit musica, dugogodišnjeg programa eksperimentalne glazbe Multimedijalnog instituta, u 2014. godini bit će predstavljen projekt Skoro ništa posvećen francuskom skladatelju Lucu Ferrariju. U prvom polugodištu u projektu sudjeluju Ana Hušman i Davor Sanvincenti, australski glazbenik Lawrence English koji 21. i 22. svibnja nastupa u Zagrebu, te legende eksperimentalne elektronske glazbe Asmus Tietchens i Thomas Köner koji će u svibnju nastupiti kao duo Kontakt der Jünglinge.

Početkom ljeta, točnije od 27. do 29. lipnja, na rasporedu je simpozij Sofistika: Snaga lažnoga koji se, nastavljajući niz filozofskih simpozija Conjuncture započet 2009. godine u MaMi, bavi sofistikom i pitanjem snage laži u teoriji, politici i umjetnosti. Glavni izlagači su Barbara Cassin, Ray Brassier i Mladen DolarSerija predavanja Program kapitalističkog grada preispituje ulogu grada i organizacije života u njemu, urbane politike u reprodukciji suvremenog kapitalizma i izazove pred koje stavlja antisistemske pokrete koji svoje ishodište nalaze na terenu grada. Nakon siječanjskog gostovanja Nika Theodora, 17. lipnja predavanje će održati Margit Meyer.

Godinama su se u MaMi u mjesečnom ritmu predstavljali lokalni i regionalni mlađi teoretičari i teoretičarke iz polja tzv. teorije, shvaćene u najširem smislu, a 2014. program se, pod naslovom Konstelacije suvremenog mišljenja i vodstvom Ante Jerića, obnavlja novim snagama. Između ostalog, očekuju vas izlaganja Aleksandra Mijatovića (7. ožujka), Tihane Pupovac (u svibnju) i Jodi Dean (10.lipnja). Također, Cruising sa Srđanom Sandićem nova je serija tribina koja će se baviti izvedbenim, književnim i šire kulturalnim temama.

Do ljeta 2014. u različitim edicijama, najavljuju iz Multimedijalnog instituta, izaći će knjige Eyala Weizmana (Najmanje od svih mogućih zala), Jacquesa Rancièrea (Bela Tarr – Vrijeme od poslije), Georgesa Didi-Hubermana (Opstanak krijesnica), Iana Bogosta (Kako činiti stvari video-igrama; u suradnji s časopisom Libra Libera), Waltera Benjamina i Wernera Hamachera (Kapitalizam kao religija), Hermana Melvillea i Gillesa Deleuzea (Bartleby), Pierrea Machereya (Produktivni subjekt) te Susan Buck-Morss (Predočavanje kapitala).

Izvor: Multimedijalni institut

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.03.2014