Proljeće, sonate i sokolovi | kulturpunkt

Najave Festival

<

Proljeće, sonate i sokolovi

Ovogodišnji Tjedan suvremenog plesa nastavlja se na temu migracija te pitanja identiteta i pripadanja.

27.05.2016 - 04.06.2016 , Zagreb - Više lokacija

Itzik Galili, Man of the Hour

  • A
  • +
  • -

Najveći regionalni plesni festival, 33. Tjedan suvremenog plesa, ove će se godine održati u Zagrebu od 27. svibnja do 4. lipnja. Središnja lokacija festivala bit će Zagrebački plesni centar u Ilici 10, gdje će se od 14. svibnja moći kupiti ulaznice za ovogodišnja događanja. Ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, DK Gavella, Tvornica kulture te Studentski centar. Ovogodišnji festival nastavlja se na temu migracija te pitanja identiteta i pripadanja. 

Festival će započeti hrvatskom selekcijom koja je određena uz sudjelovanje stranih plesnih producenata i stručnjaka. Tako će riječki Teatar Trafik u Tvornici kulture premijerno predstaviti zagrebačkoj publici predstavu Welschmertz inspiriranu kultnom grupom Ekatarina Velika, a u širokoj paleti radova hrvatskih izvođača izdvajaju se Aleksandra Mišić, Ina Sladić, Irena Mikec, Ana Kreitmayer, Ivana Kalc i Nikolina KomljenovićPublika će imati priliku vidjeti i premijerne izvedbe Staše Zurovca u koprodukciji s Liberdanceom te predstavu Sonje Pregrad Ja gledam tebe dok ti gledaš mene.... Hrvatska selekcija protezat će se kroz cijelo trajanje programa festivala uz međunarodna gostovanja, koja se nastavljaju na temu aktualnog političkog konteksta i šireg fenomena migracija.

Doajen francuske plesne scene Mark Tompkins umjetnik je koji je svojim osebujnim stilom i pristupom plesu trajno ubilježen u povijest i tradiciju, kako suvremene francuske plesne scene tako i međunarodne. U produkciji francuske skupine Cie. I.D.A. predstavit će se s djelom Le Printemps (Proljeće) koje nas kroz četiri sola vodi kroz sudbine žena različitog podrijetla i puteva: plesačkog, pjevačkog, glazbenog te progovaraju o temama progona, lutanja i emancipacije. Oslobađajući se od društvenih i moralnih ograničenja, suočavaju se, prevladavaju i govore u zajedničkom kontekstu koji potresa njihove temelje i uvjerenja.

Kroz dirljivu plesnu priču tkanu na jedanaest glazbenih tema, koje se provlače kroz tri sonate J. S. Bacha, renomirani talijanski koreograf Virgilio Sieni u predstavi Sonate Bach, suočava se s iskazom i prevladavanjem boli reflektirajući na jedanaest tragičnih događanja u nedavnoj povijesti, koji su rezultat sukoba u Sarajevu, Kigaliju u Ruandi, Srebrenici, Tel Avivu, Jeninu, Bagdadu, Istanbulu, Beslanu, Gazi, Bentalhai i Kabulu.  

Uz doajene svjetske plesne scene poput Marka Tompkinsa i Virgilia Sienija, festival i ove godine predstavlja noviju generaciju koreografa (stranih i hrvatskih), koji su se proteklih godina afirmirali na međunarodnoj plesnoj sceni. U goste stiže Lada Petrovski Trnovšek sa svojim plesnim solom Nótt u produkciji Plesnog teatra Ljubljana. Predstavlja se kroz koreografiju satkanu od niza intimnih priča, sjećanja, želja i čežnji, dok će se Ivan Blagajčević predstaviti kroz solo XXY u produkciji Tanzhaus Zurich

Festival predstavlja i dansku skupinu Don Gnu s predstavom N.A.R.G. koreografa Jannika Elkæra, francusku skupinu Cie. Cube koreografa austrijskog porijekla Christian Ubla s predstavom AU te plesača skupine Ballet C de la B, Serge Aime Coulibalya s vlastitom produkcijom Sleepless Night in Ougadougou i skupinom iz Burkine Faso.

Posebna zanimljivost festivala je predstava Sokol! slovenskog koreografa Iztoka Kovača, koji se nakon 25 godina vraća na zagrebačku scenu s novom verzijom predstave Kako sam ulovio sokola! u kojoj je 1991. godine kazališna kritičarka Vesna Kesić slovenskog plesnog umjetnika Iztoka Kovača, koji se ovom solom predstavio prvi puta na Tjednu suvremenog plesa, opisala kao plesnog Miru Cerara, novo izdanje Sokola!, ovoga puta u izvedbi Janeza Janše i Iztoka Kovača predstavlja se kao duhoviti osvrt i dijalog na temu povijesti i teorije suvremenog plesa. 

U okviru festivalskog programa predstavlja se i recentni rad Integriranog kolektiva za istraživanje pokreta (IMRC-a), kolektiva koji promiče ideju da ples i pokret nisu uvjetovani tjelesnom datošću. Kolektiv se sastoji od osoba sa i bez invaliditeta, plesača koji imaju dugogodišnje iskustvo, dolaze iz raznih plesnih stilova, tjelesnih praksi i edukatorskih sustava, a djeluju uz potporu Hrvatskog instituta za pokret i ples u okviru rezidencijalnog programa Zagrebačkog plesnog centra. Zajedničkim radom žele produbiti razumijevanje suštine kretanja, izvedbe i komunikativnosti plesa.

Tjedan suvremenog plesa (TSP) najpoznatiji je projekt Hrvatskog instituta za pokret i ples (HIPP). Festival je tijekom protekle 33 godine postojanja prezentirao skoro 800 renomiranih svjetskih umjetnika te producirao 80-ak premijernih izvedbi domaćih autora, proizvevši tako nekoliko generacija hrvatskih koreografa i plesača. 


Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.05.2016