Proljeće u Parizu | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Proljeće u Parizu

Renata Poljak, friška dobitnica nagrade T-HT@MSU, izlaže na pariškom sajmu umjetnika, umjetnina i izložbenih prostora Art Paris.

  • A
  • +
  • -

Ovogodišnje izdanje, pod novim vodstvom, prolazi potpunu preobrazbu. Ove godine biti će viđeno 120 galerija iz 16 zemalja, 56 posto prvi puta izlaže na sajmu,  a oko 40 posto izlagača je iz inozemstva. Novost predstavljaju i program za posjetitelje pod nazivom "Proljeće u Parizu," niz razgovora s umjetnicima, novi odjel posvećen suvremenom dizajnu naziva Limited Edition. Također, bit će predstavljen i dio sajma pod nazivom Large Format, projekt predstavljanja monumentalnih djela u okviru samog sajma.

Novi radovi Renate Poljak biti će izloženi u Grand Palaisu za vrijeme trajanja Art Parisa. Nakon što su krajem travnja 2010. prikazani filmovi i video radovi autorice u Centru Georges Pompidou te fotografije za vrijeme Paris Photo u Louvru 2010. godine, 2012.  autorica se predstavlja francuskoji i internacionalnoj publici s fotografijama Neprecizna sjećanja te sa set fotografijom iz projekta Režiranje glumaca / Režiranje uvjerenja. Video rad istog naslova zagrebačka publika je mogla vidjeti u ožujku u Muzeju suvremene umjetnosti na upravo završenoj izložbi T-HT natječaja (gdje je rad osvojio i drugu nagradu).

Renata Poljak rođena je 1974. u Splitu. Diplomirala u Splitu 1997. kao profesorica likovne kulture, postdiplomski studij završava na Likovnoj akademiji École Régionale des Beaux-Arts 1999. u Nantes-u, Francuska. Dobitnica je ArtsLink stipendije za 2002. na San Francisco Art Institute, U.S.A., stipendije za boravak u MuseumQuartier, Beč 2004., Cite des Arts u Parisu 2007. i 2008, prestižnu Art in General, New York 2008., nakon koje slijedi Skowhegan, rezidencijalni umjetnički program u državi Maine, 2009 u U.S.A. te ArtOmi u državi New York, USA 2010. godine te Residency Unlimited u New York-u 2011. Njeni su radovi izlagani u sklopu samostalnih i međunarodnih izložbi te filmskih festivala i programa, a dobitnica je i brojnih nagrada, uključujući nagradu za kratki film Golden Black Box Short Award na berlinskom festivalu Balkan Black Box Festival, godišnje nagrade Ženskog umjetničkog centra Elektra u Zagrebu, Nagradu Publike, Balkan Video Federacije u Beogradu, Nagradu na Festivalu Dokumentarnog Mediteranskog filma, Široki Brijeg. Film Velika očekivanja dobio je i nagradu za najbolji film u domaćoj konkurenciji na 4. Filmskom Festivalu u Taboru a prošlogodišnji Splitski Salon nagrađuje njen zadnji video rad Režiranje glumaca / Režiranje uvjerenja koji dobiva i nagradu T-HT natječaja 2012 godine.

Art Paris se otvara u srijedu, 28. ožujka, u Grand Palaisu.

KP


Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 29.03.2012