Promicanje sporta primarno | kulturpunkt

Vijesti Financiranje

<

Promicanje sporta primarno

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Prijedlog Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu.

  • A
  • +
  • -

Uredba je pripremljena temeljem analiza koje su izradila ministarstva i ostala državna tijela u kojima su utvrđene potrebe po pojedinim područjima propisanima člankom 8. stavkom 1. Zakona o igrama na sreću te na temelju rasprava i sastanaka Međuresornog povjerenstva za koordinaciju politike financiranja projekata i programa udruga iz Državnog proračuna.

Kriteriji za raspodjelu utvrđeni su sukladno nacionalnim strategijama i programima zadovoljavanja javnih potreba u odgovarajućim djelatnostima, te sukladno programima za poticanje razvoja civilnoga društva, a iskazuju se udjelom pojedinih programskih aktivnosti u ukupnom dijelu prihoda od igara na sreću.

Raspodjelom dijela prihoda od igara na sreću utvrđuje se izdvajanje za organizacije, i to: 30,96% onima koje promiču razvoj sporta; 5,14% onima koje pridonose borbi protiv zlouporabe droga i svih drugih oblika ovisnosti; 10,39% onima koje se bave socijalnom i humanitarnom djelatnošću; 20,00% onima koje se bave problemima i zadovoljavanjem potreba osoba s invaliditetom; 4,78% onima koje se bave tehničkom kulturom; 11,85% onima koje se bave kulturom; 2,67% onima koje se bave izvaninstitucionalnom naobrazbom i odgojem djece i mladih; 14,21% onima koje pridonose razvoju civilnoga društva.

U odnosu na Uredbu iz 2013. godine, povećana su sredstva za programe namijenjene osobama s invaliditetom, djeci i mladima, sredstva Nacionalnoj zakladi za razvoj civilnoga društva zbog proširenja natječaja za institucionalne podrške za udruge osoba s invaliditetom i braniteljske udruge, te troškove sufinanciranja projekata i programa udruga u sklopu predstojećih EU natječaja iz strukturnih fondova.

Ovdje pronađite Prijedlog Uredbe o kriterijima za utvrđivanje korisnika i načinu raspodjele dijela prihoda od igara na sreću za 2014. godinu.

Izvor: UZUVRH / Fotografija: Ville d'Arles

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 17.12.2013