Promišljanje načina preobrazbe | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Promišljanje načina preobrazbe

Arhitekt Sven Sorić će održati predavanje o načinima preobrazbe postojećeg, devastiranog industrijskog područja u novi nukelus grada Siska.

23.09.2014 , Sisak - Gradski muzej Sisak

FOTO: Home is no place

  • A
  • +
  • -

Predavanje Svena Sorića Promišljajući utopiju: postindustrijski pejsaž Siska održat će se u utorak, 23. rujna u 19 sati u Gradskom muzeju Sisak. 

Industrijski prostor Siska prostor je istraživanja koje s naglaskom na Željezaru Sisak i ostala industrijska područja te život radničkih naselja i njihov urbanizam promišlja način preobrazbe postojećeg, devastiranog, industrijskog područja u novi nukleus grada. 

Analizirani su slojevi povijesti, identiteta, ambijenta, infrastrukture i arhitekture koji, vezani uz društveni i ekonomski razvoj grada, pružaju informaciju o nizu specifičnih cjelina oblikujući urbanu sliku Siska. Pojačana deurbanizacija koju prate pad životnog standarda i depopulacija rezultat je djelovanja problematičnih procesa poput neodržavanja industrijske infrastrukture i zatvaranja pogona. Elementi prostora koji čine industrijski i opći identitet grada vrednovani su i izdvojeni kako bi redefinicijom njihova korištenja postali pokretač novog urbaniteta.

U radu su mapirani elementi industrijskog pejsaža koji se transformiraju ovisno o fizičkim karakteristikama i položaju u gradu. Novim načinom korištenja stvaraju se sustavi prostora i kretanja koji umrežuju i regeneriraju narušenu strukturu  grada.  Opća metoda transformacije prikazana je na karakterističnom prostoru Capraga i primjeru proizvodne hale, no primjenjiva je u bilo kojoj industrijskoj sredini. Prilagodljivost industrijskog prostora novim scenarijima ishodište je novog urbaniteta postindustrijskoga grada.

Istraživanje je dio znanstvenog projekta Heritage urbanism − Urban and Spatial planning Models for Revival and Enhancement of Cultural Heritage (2032) koji financira Hrvatska zaklada za znanost, provodi se na Arhitektonskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a vodi ga prof. dr. sc. Mladen Obad Šćitaroci.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.09.2014