Promišljanje budućnosti čovječanstva | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Promišljanje budućnosti čovječanstva

Na predstavljanju druge antologije domaće klimatske fikcije Homo climaticum 2018. proizašle iz natječaja Zelene akcije i Bookse, publika bira najbolju priču iz antologije.

16.03.2018 , Zagreb - Booksa

U petak, 16. ožujka u 18 sati u klubu Booksa predstavljanje je knjige Homo climaticum 2018. – druga antologija domaće klimatske fikcije. Osim predstavljanja same knjige, te će večeri publika odabrati najbolju priču iz antologije.

Knjiga je, kao i prošlogodišnje izdanje, nastala kao ishod natječaja Zelene akcije i Bookse za kratku prozu i poeziju o klimatskim promjenama, spekulativnoj fikciji te promišljanju budućnosti naše planete i čovječanstva. U knjizi su objavljena 23 rada od preko 110 prijavljenih, a pet najboljih je ilustrirano te ulaze u uži krug za prvu nagradu u iznosu od 2 000 kuna. Pet najboljih radova bit će pročitano, a izbor najboljeg bit će prepušten  publici.

Za vrijeme programa, autori i autorice imat će priliku pričati o svojim radovima i o tome što ih je potaknulo da pišu. Kako vide budućnost i utjecaj klimatskih promjena na društvo i uvjete života? Kako su u kratkim proznim i pjesničkim formama ilustrirani utjecaji klime na migracije, prehranu i proizvodnju hrane, solidarnost, geopolitičke odnose, svakodnevni život?

Radovi su u knjizi i ove godine vrlo relevantni jer je postalo očigledno da se klimatske promjene ne manifestiraju samo na udaljenom globalnom jugu, već ih i mi itekako osjećamo. Primjerice, Zadar je u svega nekoliko ljetnih tjedana prošle godine srušio svjetski rekord u količini padalina u 24 sata, dok je Zadarska županija istovremeno pretrpjela velike suše i razorne požare. Takvi ekstremni vremenski uvjeti na lokalnoj razini simptom su klimatskih promjena te ih možemo očekivati i u budućnosti. Upravo takvi događaji potaknuli su autore i autorice u Homo climaticumu na promišljanje kakva budućnost nas očekuje ako nastavimo ovim putem kao civilizacija, ali i na promišljanje može li budućnost biti bolja.

Digitalna verzija Homo climaticum 2017. može se preuzeti ovdje, a knjige je u međuvremenu prevedena i na engleski jezik te je krenula u međunarodnu promociju i može se preuzeti ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.03.2018