Promišljanje i dokumentiranje otpora | kulturpunkt

Vijesti Znanost i obrazovanje

<

Promišljanje i dokumentiranje otpora

Međunarodnim volonterskim kampom Pejzaž sjećanja, želi se potaknuti dijalog o otporu političkom nasilju te o pamćenju otpora u različitim društveno-političkim kontekstima.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Xandroid / Flickr

  • A
  • +
  • -

U organizaciji Documente - Centra za suočavanje s prošlošću, Udruge Goli otok "Ante Zemljar" i Volonterskog centra Zagreb, te u suradnji s partnerskim organizacijama iz Italije, Slovenije, Srbije, Crne Gore i Makedonije, od 17. lipnja do 3. srpnja 2016. održava se volonterski kamp Pejzaž sjećanja i ljetna škola Kultura sjećanja u suvremenoj Europi, na Rabu i Golom otoku. Ovaj projekt kroz raznovrsne aktivnosti potiče dijalog o otporu političkom nasilju te o pamćenju otpora u različitim društveno-političkim kontekstima. Projektne aktivnosti usmjerene su na promišljanje i dokumentiranje otpora u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Italiji i Sloveniji. Zagovarački fokus projekta jest memorijalizacija žrtava zatvorskog kompleksa Goli otok te konzerviranje preostalih objekata kompleksa, objavila je na svojim stranicama Documenta.

U sklopu edukativnog volonterskog kampa Pejzaž sjećanja, trideset međunarodnih volontera uređivat će prostor perivoja ispred nekadašnje upravne zgrade u uvali Tetina. Fizičko uređenje djela kompleksa ima simboličnu poruku - dostojanstven odnos prema žrtavama represije zahtjeva i primjerene edukativne i muzeološke sadržaje in situ. Osim rada na uređenju parka, volonteri će proći kroz niz radionica o suočavanju s prošlošću i kulturi sjećanja. Kamp je organiziran kako bi se poslala poruka da je žrtve Golootočkog kompleska potrebno pamtiti na dostojanstven način, a materijalne ostatke sačuvati i staviti u svrhu memorijalizacije.

Po završetku radnog dijela kampa, volonteri će se priključiti ljetnoj školi Kultura sjećanja u suvremenoj Europi, gdje će o memorijalizacijskim praksama stradanja iz Drugog svjetskog rata te poslijeratnih socijalističkih i komunisitičkih režima diljem Europe imati priliku čuti od renomiranih domaćih i međunarodnih eksperata. Ljetna škola okupit će povjesničare, kustose, aktiviste i umjetnike iz Poljske, Njemačke, Srbije, Crne Gore, Makedonije, Italije, Slovenije i Hrvatske koji će  problematizirati izazove, mogućnosti i domete praksi sjećanja u različitim nacionalnim kontekstima. Kroz izlaganja, radionice, studijske posjete lokalnim mjestima sjećanja,  volonteri će uz profesionalce i zainteresirane građane dobiti priliku za refleksiju dijalog o stanju kulture sjećanja u kontekstu Hrvatske, post-jugoslavenke regije i Europe.

Volonterski kamp i ljetna škola dio su aktivnosti na projektu Lica otpora i opozicije represiji u Europi u 20. stoljeću koji je financijski podržan od strane Europske Komisije u sklopu programa Europsko sjećanje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 15.06.2016

VEZANE VIJESTI

Dinamika izmjenjivanja izvanrednih stanja

Izložba Tvoja zemlja ne postoji okuplja nekoliko umjetnika čiji radovi bilježe stanja izmještenosti povezana s ideološkim uvjetovanjima koncepta nacije i pripadnosti.

Osuda devastacije mjesta stradanja

Pripremila: Martina Domladovac
Središnji spomenik žrtvama fašizma na Dotrščini, mjestu najvećeg masovnog zločina u povijesti Zagreba, ispisan je fašističkim simbolima.

Odgovorna nastava povijesti

Piše: Martina Domladovac

U sklopu 13. HRFF-a održan je razgovor o poučavanju o ljudskim pravima u nastavi i obrazovnim programima škola u Hrvatskoj i BiH.