Promišljanje modernističke arhitekture | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Promišljanje modernističke arhitekture

U sklopu promocije knjige Motel Trogir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi održava se tematski obilazak građevina formiranih nakon Drugog svjetskog rata.

26.04.2016 , Rijeka - Društvo arhitekata Rijeke

U utorak, 26. travnja održava se promocija knjige Motel Trogir: Nije uvijek budućnost ono što dolazi, u 19 sati u Društvu arhitekata Rijeke (Dežmanova 2a). U sklopu promocije održava se tematski obilazak odabranih građevina i ambijenata u Starome gradu formiranih nakon Drugog svjetskog rata. Polazak je ispred glavnog ulaza u Robnu kuću Korzo u 17 sati, a šetnja traje oko sat vremena.

Na promociji govore povjesničarka umjetnosti i članica Motel Trogir tima Lidija Butković Mićin, arhitekt Idis Turato te urednici publikacije Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga.

Motel Trogir, projekt i građanska kampanja za (re)evaluaciju i zaštitu moderne arhitekture sredine 20. stoljeća, posebno usmjeren na zaštitu jadranskih motela arhitekta Ivana Vitića, ušao je u svoju četvrtu godinu djelovanja. Dosadašnja iskustva i dosege kampanje prikupili smo i opisali u knjizi naziva MOTEL TROGIR: nije uvijek budućnost ono što dolazi. Ova dvojezična publikacija objavljena u suradnji udruge Slobodne veze iz Zagreba i ONOMATOPEE iz Eindhovena predstavlja tekstove niza istaknutih autora i entuzijasta okupljenih oko promišljanja modernističke arhitekture iz razdoblja socijalističke Jugoslavije i nužnosti njezine zaštite te kompleksnog pitanja definiranja novog kulturnog naslijeđa. U svega nekoliko godina djelovanja, zahvaljujući kampanji, naporima projektnog tima u suradnji s brojnim kolegama, stručnjacima, aktivistima, prijateljima, ali i nadležnim službama uspjeli smo trajno zaštititi Vitićeve motele u Trogiru i Rijeci, pri čemu je prelučki motel ujedno i prvi zaštićeni objekt u Rijeci i riječkom području izgrađen nakon Drugog svjetskog rata.

Autori tekstova u publikaciji su Tvrtko Jakovina, Dafne Berc, Melita Čavlović, Lidija Butković Mićin, Tamara Bjažić Klarin, Sandra Uskoković, Zrinka Paladino, Nataša Bodrožić i Saša Šimpraga, uz kraće osvrte Maroja Mrduljaša, Silve Kalčić, Idisa Turata, Rubena Arevshatyana, Levana Asabašvilija i Ekaterine Shapiro-Obermair..

Ovom prilikom knjiga će se moći nabaviti po promotivnoj cijeni od 60 kuna (redovna cijena je 150 kuna).

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 25.04.2016