Promišljanje odnosa forme i sadržaja | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Promišljanje odnosa forme i sadržaja

Izgubljeni potencijali – odjeci iz prošlosti fanzinske kulture, izložba je koja se bavi neopravdano marginaliziranim fenomenom alternativne, underground i punk kulture.

19.11.2015 - 28.11.2015 , Zagreb - Galerija HDD
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 19. studenog u 19 sati u HDD galeriji otvara se izložba Izgubljeni potencijali – odjeci iz prošlosti fanzinske kulture

"Izložba se bavi još uvijek neopravdano marginaliziranim fenomenom alternativne, underground i punk kulture. Iako tematika, odnosno sadržaj kojim se fanzinska izdanja najčešće bave nije fokus ove izložbe, ona je odredila estetiku istih. Anarho-punk, hard-core, metal, politika i osobne teme nisu samo definirale sadržaj fanzina nego su ih i vizualno diferencirale te im dale specifičnu formu koja je ovisila i o osobnosti pojedinog autora. 

Veliku ulogu u oblikovanju poruke odigrala je i fotografija, bilo da je riječ o nasumično odabranim motivima koji služe kao pozadina za tekst, ili pak o njenom korištenju u službi prenošenja informacije, ali uvijek u neizbježnom estetskom kodu Xeroxa. Iako ne možemo govoriti o sustavnom promišljanju vizualnih komunikacija i tehničkom prijelomu svojstvenom popularnim magazinima, iz svih tih primjera ipak iščitavamo autorsko promišljanje odnosa forme i sadržaja. Ista estetika, načela i metode produkcije prelile su se i na druge medije  komuniciranja –  plakati, leci i ovici audio kaseta na punk i underground sceni govore gotovo identičnim vizualnim jezikom. 

Ova skromna izložba nastoji sve to objediniti u jednu cjelinu, prikazujući kronološki razvoj jedne scene, enigmatične autore koji su je stvarali, reprinte i originalna izdanja, kao i specifične analogne metode kojima su se tvorci fanzina služili", piše u najavi kustos izložbe Antonio Karača.

Za vizualni identitet i postav izložbe osim Antonia Karače zaslužna je i Petra Vrdoljak, a ostali suradnici su Goran Ivanović, Filip Sertić, Andrej Smojvir, Denis Treskanica i udruga KAMP.

Više o izložbi saznajte ovdje.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 17.11.2015