Promišljanje tradicionalnih tehnoloških znanja | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Promišljanje tradicionalnih tehnoloških znanja

Povodom obilježavanja Dana europske baštine održavaju se radionice o prirodnim bojilima i gradnji suhozida.

01.10.2016 - 02.10.2016 , Zagreb - Tehnički muzej
  • A
  • +
  • -

U subotu, 1. i nedjelju, 2. listopada u Tehničkom muzeju Nikola Tesla (Savska cesta 18) od 10 do 12 sati održavaju se radionice  o prirodnim bojilima i gradnje suhozida, povodom obilježavanja Dana europske baštine.

Programom se promišljaju tradicionalna tehnološka znanja i njihova uloga u zajednici. Radionice su osmišljene uz izložbu Priroda – laboratorij boja koja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu. Svako nastojanje obnove tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine. Nadalje, ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca, ali i suvremene industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda kao protuteže intenzivnoj industrijalizaciji i globalizaciji. Nakon vodstva kroz izložbu, slijedi radionica tijekom koje će se sudionici moći okušati u bojenju prirodnih materijala otopinama biljnih ekstrakata kako su to činili naši stari, te radionice suhozida u dvorištu Muzeja, tehnike gradnje koja se primjenjivala i u izgradnji vapnenica za proizvodnju bijele boje.

Voditelji akcije su: Katarina Ivanišin-Kardum, Tehnički muzej Nikola Tesla; Ana Sutlović, Tekstilno-tehnološki fakultet, Sveučilište u Zagrebu i Udruga Dragodid

Radionice su namijenjene svim uzrastima. Sudjelovanje u radionicama se ne naplaćuje.

Dolazak treba najaviti na mail adresu.  

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 29.09.2016