Promišljanje višeznačnosti fotografije | kulturpunkt

Najave Događanje

<

Promišljanje višeznačnosti fotografije

Na čitalačko-dijaloškoj sesiji Moć snimke raspravlja se o odnosu fotografije i filma te promišlja njezina interpretativna slojevitost.

22.03.2018 , Zagreb - Galerija SPOT
  • A
  • +
  • -

U sklopu izložbe Čovjek koji hoda (bez glave) belgijskog multimedijalnog umjetnika Benjamina Verhoevena Ured za fotografiju okuplja čitalačku grupu koja će pod temom Moć snimke promišljati o odnosima između filma i fotografije, stvarnosti i fikcije, znaka i značenja. Čitalačka grupa sastaje se u četvrtak, 22. ožujka u 19 sati u Galeriji Spot

Baš kao što je Verhoeven u svom video radu Somebody Was Trying to Kill Somebody Else prisvojio pojedine kadrove iz Antonionijeva antologijskog filma Povećanje iz 1966. te posebnim postupcima skeniranja i re-animiranja zamrznutih kadrova stvorio začudnu analizu filmskog jezika, tako i čitalačka grupa na primjeru ovog filma promišlja interpretativnu slojevitost i višeznačnost fotografije (čak i kada je ona u službi dokumenta).

Na primjerima odabranih ulomaka iz tekstova Liz Wells, Rolanda Barhesa, Johna Bergera i Raymonda Belloura, okupljena grupa raspravlja o onome što je Barthes opisao kao "stvarnu nestvarnost fotografije", o prividu i fikciji, o onome što je u fotografiji prisutno i o onome što je odsutno, ali što se može dodati, kao što je to učinio i Antonionijev protagonist s kobnom fotografijom koju je gotovo usputno snimio u parku. Naposljetku, opirući se kronološkom tijeku filma i simbolički zaustavljajući pokret, kao što to čini fotografija, na čitalačko-dijaloškoj sesiji traga se za mogućnosti da postanemo "misaonim gledateljima" (R. Bellour).

Sudjelovanje na čitalačkoj grupi potrebno je prijaviti e-mailom, najkasnije do utorka, 20. ožujka. Broj mjesta je ograničen.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 19.03.2018