Promjena ekonomskog sustava odozdo | kulturpunkt

Najave Radionica

<

Promjena ekonomskog sustava odozdo

Izložba Kako živi narod Kristine Leko i suradnika/ca nastoji otvoriti javnu diskusiju o ekonomiji i mogućnostima da stvorimo neki drugačiji, pravedniji sustav.

24.09.2016 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti
  • A
  • +
  • -

Kao glavni partner izložbe Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti, Zadruga za etično financiranje tijekom trajanja izložbe, u subotu, 24. rujna od 15 do 17 sati, organizira radionicu o promjeni ekonomskog sustava odozdo.

Tijekom posljednjih godina svjedoci smo kakve devastirajuće posljedice financijska kriza može ostaviti na poduzeća, građane pa time i na samu državu. Međutim, pokazalo se da je društveno poduzetništvo, ili popularnije u Europi ,“social economy“, bilo jedno od rijetkih koje se uspješno borilo protiv financijskih posljedica.

Što je to društveno poduzetništvo? Zašto su zadruge tako uspješne? Kakva je to etična banka? Što Hrvatska radi po tom pitanju? Na ova i mnoga druga pitanja na radionici Društveno poduzetništvo odgovorit će gost predavač Goran Jeras, upravitelj Zadruge za etično financiranje, koja je  prvenstveno osnovana s ciljem osnivanja prve etične banke u Hrvatskoj.

Goran Jeras upravitelj je Zadruge za etično financiranje (ZEF).  Prije osnivanja ZEF-a radio je kao konzultant u financijskom sektoru u Nizozemskoj. Područje rada mu je bio dizajn kompleksnih IT sustava za financijske institucije te analiza i unapređivanje modela procjene rizika nakon izbijanja financijske krize 2008. godine. Razočaran otuđenošću komercijalnih banaka od potreba realne ekonomije i društva, počinje se baviti alternativnim metodama financiranja, društvenim poduzetništvom, modelima poticanja održivog razvoja, poticanjen filantropije i etičnim bankarstvom. Od kraja 2013. godine radi na projektu osnivanja Etične banke u Republici Hrvatskoj. Osnivanjem Zadruge za etično financiranje u travnju 2014. godine postaje i njezin upravitelj. Primarni cilj ZEF-a je stvoriti sve preduvjete za osnivanje ebanke d.d. – prve hrvatske etične razvojne banke. Predavač je i izlagač na tridesetak međunarodnih stručnih skupova. Od lipnja 2015. Goran je član GECES-a - stručne skupine Europske komisije za društveno poduzetništvo, a od 2016. i stipendist Marshall Memorial Funda.

Radionica se održava u Prostoru za povremene izložbe, na 2. katu Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Izložba Kako živi narod – izvještaj o pasivnosti otvorena je do 21. listopada.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.09.2016