Promjena načina raspodjele | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Promjena načina raspodjele

Finalna konferencija projekta Medijskog opservatorija Jugoistočne Europe bila je fokusirana na alternative korumpiranim medijskim sistemima.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: MyEyeSees/Flickr

SEE Media Observatory regionalna je partnerska mreža fokusirana na medijske slobode i pluralizam medija, s ciljem utjecanja na reforme medijskog zakonodavstva i medijskih sustava u Jugoistočnoj Europi. Poseban fokus organizacijskih nastojanja su medijski integritet, stanje novinarske profesije u regiji, medijsko vlasništvo i financiranje medija. Tijekom 2013. i 2014, SEEMO je u suradnji s organizacijama i pojedincima iz Albanije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Makedonije i Hrvatske objavio izvješća o medijskom integritetu u tim zemljama. U drugoj fazi projekta mreža je proširena partnerima iz Crne Gore, Kosova i Turske.

Finalna konferencija projekta održana je u Novom Sadu, okupila je više od 70 medijskih stručnjaka, a primarno je bila fokusirana na alternative korumpiranim medijskim sistemima, te se održala netom po trećem protestu zbog smjena četrnaest ključnih urednika i zaposlenika Radio-televizije Vojvodine (RTV). Tijekom šest panela razgovaralo se o važnosti emancipatornih medijskih politika i građanskog sudjelovanja, ulozi urednika u zaštiti novinarskog integriteta, prijenosu znanja i vještina između različitih generacija novinara, statusu neovisnih medijskih regulatora te alternativnim modelima financiranja medija koji služe javnom interesu.

Osnivanje javnog fonda za novinarstvo i medijski rad, fiksna naknada za financiranje javne radiotelevizije na osnovu individualnih prihoda, porezni propisi koji omogućuju manje individualne donacije neprofitnim medijima, neke su od preporuka za uspostavljanje stabilnijeg sistema financijske podrške medijima. Kako bi se takva podrška povećala, a javno financiranje novih medija postalo otporno na politiku štednje, potrebno je pronaći nove izvore financiranja i demokratizirati način raspodjele sredstava. 

Na primjer, nizozemske lokalne javne radiostanice financiraju se iz posebne male naknade, a francuski community radiji dobivaju sredstva iz posebnog poreza na oglašivačke prihode komercijalnih medija. Finski model naplate doprinosa po postotku individualnih prihoda rasteretio je ekonomski slabije građane i snizio troškove naplate. Među preporukama se spominju građanske donacije za novinarstvo i medijski rad te osiguravanje sredstava za podzastupljene sadržaje, nove i male medije, medijsko obrazovanje, medije u inozemstvu i medije na stranim jezicima. 

Konferencija je zaključena predlaganjem manifesta medijskog integriteta u Jugoistočnoj Europi. Izlaganja uključenih medijskih profesionalaca, među njima Brankice Petković, Ilde Londo, Dunje Mijatović, Milana Živkovića, Renea van Zantena, možete pronaći na istaknutoj poveznici.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.08.2016

VEZANE VIJESTI

Jadni radiotelevizijski servis

Piše: Vatroslav Miloš
Na tribini u HND-u zagrebalo se po površini izuzetno kompleksnog problema transformacije HRT-a u kvalitetnu, kritičnu javnu televiziju neovisnu o promjenama vlasti.

Univerzalnost pristupa

Piše: Matija Mrakovčić
Nakon uspostavljanja javnih medija, s više ili manje vidljivim vezama s vladama i bez odgovornosti prema javnosti, većina tranzicijskih zemalja nije znala što bi dalje s njima.

Mrtav izvještaj na papiru

Piše: Matija Mrakovčić

Projekt Značaj medijskog integriteta pokušao je identificirati prepreke demokratskom razvoju medijskih sustava u šest zemalja Jugoistočne Europe.