Promjena nije samo moguća, ona je nužna | kulturpunkt

Audio

Promjena nije samo moguća, ona je nužna

Autor: Kulturpunkt.hr

Završna konferencija projekta RESHAPE otvorena je predstavljanjem knjige RESHAPE - A Workbook to Reimagine the Art World.

  • A
  • +
  • -

RESHAPE – eksperimentalni, suradnički i bottom-up projekt koji je okupio 40 umjetnika/ca i kulturnih radnika/ca iz Europe i južnog Mediterana – polazi od ideje da je umjetnički ekosustav zaglavljen u okoštalim strukturama koje sve teže hvataju korak s transformacijom društva. Postojeći modeli organiziranja u kulturnom i umjetničkom sektoru ne nude odgovore na suvremene izazove poput ekološke krize, tehnoloških promjena, migracija i sve veće društvene polarizacije koja ih slijedi. RESHAPE zajednica krenula je stoga u ispitivanje mogućnosti promjene svijeta umjetnosti prema pravednijim i održivijim načinima rada, polazeći od ideje da sami umjetnici moraju biti akteri tih promjena.

S tim ciljem razvili su seriju prototipova koji predstavljaju moguće odgovore u zamišljanju drukčijih temelja za funkcioniranje kulturnih i umjetničkih organizacija, institucija i kolektiva. I dok su neki od predloženih alata vrlo konkretni i praktični, drugi su prilično poetični ili čak manifestni; provodna nit svih prototipova je odraz složenosti zajedničkog rada u raznolikim skupinama – proces koji se na mnogo načina pokazao ključnim za ovaj projekt.

Rezultati ovog kolektivnog napora predstavljeni su u u knjizi RESHAPE – Workbook to Reimagine the Art World. Uz intervjue s voditeljima radnih grupa koje su kreirale ove modele, knjiga donosi i niz eseja – problematskih i programatskih tekstova koji analiziraju i kontekstualiziraju trenutno izazove, ocrtavajući duh vremena koji je oblikovao same prototipove.

Knjiga RESHAPE – Workbook to Reimagine the Art World predstavljena je na završnoj konferenciji projekta, održanoj u Zagrebu i Ljubljani od 21. do 25. rujna 2021. U razgovoru povodom promocije knjige, koordinatorica projekta Milica Ilić osvrnula se na nit vodilju čitavog projekta – ideju da transformacija svijeta umjetnosti nije samo moguća, već i nužna. Uz suurednicu Marijanu Rimanić predstavila je koncept i naglaske knjige, dok su voditeljice radnih grupa, Ingrid Vranken i Paky Vlassopoulou, govorile o važnosti povezivanja i zajedničkog rada. Razgovor je moderirala Ivana Pejić.

Snimku razgovora donosimo u suradnji s Pogonom – Zagrebačkim centrom za nezavisnu kulturu i mlade.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 21.10.2021