PROmjene | kulturpunkt

Najave Plesna predstava

<

PROmjene

Troje mladih koreografa zadržalo je suverenost vlastitih koreografskih rukopisa objedinivši ih u jedinstvenu cjelinu predstave.

10.11.2012 - 12.11.2012 , Zagreb - MSU, Dvorana Gorgona
  • A
  • +
  • -

Predstava PROmjene plesni je omnibus troje mladih koreografa, Aleksandre Mišić, Martine Nevistić i Ognjena Vučinića, ujedinjenih oko teme današnjeg društva kao naslijeđa promjena započetih krajem 60-ih godina prošlog stoljeća. Inspirirani tim vremenom previranja, vremenom završetka hladnog rata, razvoja medija, početka masovnih komunikacija, studentskih demonstracija, borbe za ljudska prava te općeg buđenja svijesti, kao i razvojem pop kulture, autori se bave društvenim pitanjima aktualnim danas jednako kao i tada.

Ognjen Vučinić u prvom dijelu omnibusa tematizira položaj žene u društvu, kao i ženski perspektivu na vlastitu društvenu ulogu. Pomicanje fokusa sa žene u ulozi majke-kućanice na ženu koja istražuje vlastite mogućnosti i ambicije, isprepleteno je s intimističkim pristupom propitivanja ženstvenosti kao imperativa kojeg nameće tradicija, ali i modna industrija kroz medije već desetljećima. U drugom dijelu Martina Nevistić bavi se ideologijom nenasilja. Polazeći od suodnosa zajedništva i prava na individualnost, Martina gradi priču o potvrđivanju prava pojedinca na samoodređenje i samoostvarenje, o izlaženju iz okvira koje nameću društvene ustaljene norme, o spontanosti i slobodi, otvorenosti i toleranciji te shvaćanju društva kao skupa različitih jedinki koje čine jedan organizam. Za kraj, Aleksandra Mišić stvorila je energičan i političan komad inspiriran vječnom borbom za pravo glasa, točnije, za pravo da se progovori. Koristeći kao inspiraciju ikoničke fotografije prosvjeda iz 60-ih, Aleksandra Mišić razvija snažnu priču o proboju volje, o čovjekovoj želji da ga se čuje, da bude slobodan u izricanju.

Plesači su Sara Barbieri, Petra Chelfi, Aleksandra Mišić, Martina Nevistić, Ognjen Vučinić, Petra Valentić i Anteo Ukušić. Dramaturgiju potpisuje Rona Žulj, a glazbu Samir Kadribašić. Za odabir kostima zaslužna je Kristina Jakovac Bangoura. Plesnu predstavu PROmjene možete pogledati 10. i 11. studenog u dvorani Gorgona, MSU, u 20 sati.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 05.11.2012