Promjene koje želiš vidjeti | kulturpunkt

Promjene koje želiš vidjeti

Portal Aktivizam.hr na jednom mjestu donosi aktivnosti organizacija, kolektiva i pojedinaca u čijoj su srži djelovanja ekološka, društvena, rodna ili ekonomska pravda.

Pripremila: Ivana Pejić

FOTO: Rod Long / Unsplash

  • A
  • +
  • -

Aktivistička grupa Zelene akcije pokrenula je novi portal Aktivizam.hr, zamišljen kao mjesto za informiranje i povezivanje udruga, kolektiva i pojedinaca "koji su željni promjena, a spremni na društveni doprinos i solidarnost". Platforma je to na kojoj korisnici na jednom mjestu mogu pronaći informacije o velikom broju organizacija, neformalnih inicijativa ili kolektiva iz čitave Hrvatske te aktivnostima koje provode. U ovom trenutku okuplja 130 organizacija, objavljeno je preko 170 događanja, a u planu je kontinuirano proširenje broja udruga i aktivnosti.

Na portalu se na jednostavan način mogu pronaći aktivnosti u kojima šira javnost može sudjelovati, poput radionica, tečajeva, radnih akcija, tribina, prosvjeda, volontiranja i slično. Te se aktivnosti mogu filtrirati prema temi, vrsti, datumu i mjestu događaja kako bi svi našli točno ono što ih zanima. Osim navedenog, na portalu su objavljeni kratki informativni profili i kontakti raznih organizacija kako bi zainteresirani saznali koje su mogućnosti uključenja u njihov rad.

"Aktivizam.hr svojevrsna je oglasna ploča za aktivnosti koje svijet čine boljim mjestom. S jedne strane omogućuje umrežavanje, udruga međusobno, a s druge, udruga i pojedinaca_ki koji bi se voljeli aktivirati na području svog interesa", pojašnjava Antonio Dominik, jedan od osnivača portala.

Urednici_e su također definirali kako će sve objavljene aktivnosti biti u skladu s temeljnim vrijednostima portala. Tako portal pruža prostor i promovira grupe u čijoj su srži djelovanja ekološka, društvena, rodna ili ekonomska pravda, nenasilje, inkluzivnost i antidiskriminacija, kao i solidarnost, dobrovoljno sudjelovanje i zajednička akcija te participativna demokracija. 

"Iako u Hrvatskoj djeluje velik broj neformalnih i formalnih kolektiva koji nude različite aktivnosti, dosad nije postojalo jedinstveno mjesto na kojem se za njih može saznati, a da pritom ne morate proći kroz puno vijesti ili priopćenja. Zato vjerujemo da je ovaj projekt vrlo koristan te se nadamo da će doprinijeti širenju aktivizma u Hrvatskoj", zaključuje Dominik.

Ako želite oglasiti svoje aktivnosti na portalu Aktivizam.hr, registrirajte se ovdje.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 23.12.2021

VEZANE VIJESTI

Posveta neustrašivosti

Pripremila: Hana Sirovica
Online razgovor u organizaciji Centra za umjetnost i medije ZKM okupit će govornike_ce u čijem se radu isprepliću umjetnost i aktivizam.

Širite se, opasne klice promjena!

Piše: Klara Berdais
Potres u Petrinji može se simbolično gledati kao čistka ostataka rata i političkih muljaža, a nakon svega toga želimo utopiju i ništa manje!

Bitno je da se naši glasovi množe

Razgovarala: Ivana Pejić
O trideset godina borbe za zaštitu prirode te okolišnu i društvenu pravdu razgovarali smo s predsjednicom Zelene akcije Željkom Leljak Gracin.