Promjene su neizbježne | kulturpunkt

Vijesti Mediji

<

Promjene su neizbježne

Interaktivni portal ReportingOnClimateAdaptation.org novinarski je alat za izvještavanje i pripovijedanje kompleksnih okolišnih priča.

Piše: Matija Mrakovčić

FOTO: Rainforest Action Network

  • A
  • +
  • -

Kao što društvo pokazuje sve više zanimanja za posljedice klimatskih promjena, tako se na više razina građanskog društva ocrtavaju politike adaptacije. Znanstvenici upozoravaju na ekstremne vremenske uvjete s kojima smo već suočeni - poplave i podizanje razine mora, toplinski valovi, suše - i koje ćemo sve više osjećati unatoč mjerama smanjenja emisija stakleničkih plinova.

Velika količina informacija i ideja uglavnom nije dobro organizirana ili dostupna novinarima, pogotovo onima koji nisu iskusni okolišni novinari. Bez pristupa tom znanju, stalnog kritičkog pristupa i podizanja svijesti u javnosti, provođenje politika može zapinjati, a lokalni dionici mogu biti izostavljeni iz planiranja.

Stoga je Institut za novinarstvo Donald W. Reynolds pokrenuo portal za izvještavanje o prilagođavanju klimatskim promjenama, online resurs koji uključuje iscrpne informacije o podacima korištenim za izvještaje o klimatskim promjenama i bazu podataka mogućih izvora. Portal ReportingOnClimateAdaptation.org namijenjen je novinarima koji se bave tim pitanjima, sajt nudi informacije o vladinim i nevladinim organizacijama, javnim politikama, studije slučaja, rezultate istraživanja i kontakte koji mogu pomoći pri boljem razumijevanju problematike.

Resursi su podijeljeni u kategorije prema dijelovima svijeta, temama i tipovima događaja, a mogu se filtrirati i prema izvorima informacija i godini objavljivanja. Također, zainteresirane organizacije i pojedinci pozvani su doprinijeti projektu i listi dodati svoje resurse i izvore za temu.

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.12.2015

VEZANE VIJESTI

Neznatni pomaci

Piše: Martina Domladovac
Sporazum potpisan u Parizu pokazao je najveće nedostatke globalne politike adresiranja klimatskih promjena.

Poticanje javne rasprave i dijaloga

Piše: Martina Domladovac

Brojni umjetnici uličnim instalacijama u Parizu žele istaknuti važnost ovogodišnje konferencije o klimatskim promjenama.

Sporazum prema načelima pravednosti

Piše: Martina Domladovac

Počela je pariška konferencija o klimatskim promjenama s ciljem smanjenja stakleničkih plinova. Aktivisti brojnih zemalja zahtijevaju radikalnije promjene i pravedniju podjelu tereta.