Promocija časopisa Fantom slobode | kulturpunkt

Najave Promocija

<

Promocija časopisa Fantom slobode

Renomirani časopis za književnost Fantom slobode svoj je prvi broj u 2012. godini u cijelosti posvetio riječkom MMC-u.

19.06.2012 - 20.06.2012 , Zagreb - Muzej suvremene umjetnosti

Časopis objavljuje kompilaciju tekstova koji su napisani za potrebe kataloga izložbe Deset godina MMC-a ususret 40 godina Kluba Palach, održane 2007. godine u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci. Pet godina nakon otvorenja izložbe, časopis funkcionira kao nikad objavljen katalog izložbe. Izdanje je inicirao i uredio Branko Franceschi.

Časopis slikom te riječju sudionika, suradnika i sukreatora programa MMC-a, pojašnjava strategiju kojom je centar prerastao u fenomen koji je nadišao riječki kontekst, te se kao jedan od najsnažnijih nezavisnih projekata u kulturi afirmirao na nacionalnoj, regionalnoj i internacionalnoj razini. Program MMC-a zasnovan na fuziji suvremene vizualne umjetnosti, rocka, eksperimentalne glazbe, alternativne mode i životnog stila, književnosti i izdavaštva te svih preostalih oblika stvaralaštva i aktivnosti koje je centar udomljavao, zapamćen je kao jedinstvena transgeneracijska i transdisciplinarna paradigma poistovjećivanja umjetnosti i života. Posebna poglavlja časopisa posvećena su izložbi u MMSU, djelovanju Galerije O.K., te velikim međunarodnim projektima MMC-a, Festivalu nove umjetnosti FONA i Goli otok – Novi hrvatski turizam.

U standardnom formatu i prepoznatljivom prijelomu na 400 stranica časopisa objavljeni su tekstovi preuzeti iz arhive MMC-a. Autori su: Andrija Anković, Vladi Bralić, Jasmina i Darko Bavoljak, Branko Cerovac, Branko Franceschi, Marina Gržinić, Dubravko Jagatić, Branko Kostelnik, Nataša Š. Lah, Suzana Marjanić, Robert Paulić, Slobodan Večerina i Marko Puhovac, Janka Vukmir. Časopis je bogat ilustriran fotografijama preuzetim iz arhive MMC-a.

Sastavni dio časopisa je i CD Polje Josipa Maršića i Zorana Medveda. Promocija časopisa organizirana je u suradnji MSU Zagreb, MMC d.o.o., Odjel za kulturu Grada Rijeke i Durieux d.o.o. Časopis će predstaviti: Damir Čargonja, Branko Franceschi, Nenad Popović i Plamena Šarlija.

Promocija će biti održana u utorak, 19. lipnja u 12 sati.

 

Objavio/la nikolina [at] kulturpunkt.hr 18.06.2012