Promocija i samoreprezentacija | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Promocija i samoreprezentacija

Branka Benčić za francusku je publiku pripremila još jedan program domaće video umjetnosti, a časopis Cahiers du cinéma objavio je podlistak posvećen hrvatskom filmu. 

  • A
  • +
  • -

U sklopu Festivala Hrvatske u Francuskoj, kustosica Branka Benčić pripremila je još jedan program video umjetnosti. Tako se upravo, točnije od 6. do 11. studenog, na 25. izdanju festivala Instants Video u Marseilleu prikazuje program naslova Strategije samoreprezentacije u hrvatskoj video umjetnosti od 1970-ih godina. Kustosica je ovom prilikom okupila niz antologijskih radova video umjetnika iz Hrvatske te kreirala program koji uključuje različite umjetničke pozicije samoprikazivanja - od početaka domaće video umjetnosti do recentnih radova suvremenih umjetnika i umjetnica različitih generacija, ističući kritički potencijal samoreprezentacije, apsorbirajući strategije, prakse i nasljeđe konceptualne umjetnosti i feminističke kritike.

Kako je istaknuto, umjetnici kroz samoprikazivanje u mediju videa, progovaraju o pozadini društvenih zbivanja, angažiraju kritika medija, označavaju niz individualnih napora, rutina, pokušaja i pogreška te istražuju emocionalni, društveni i kulturni konteksti, nadovezujući se na prakse performancea. Ovaj program je podijeljen u dva dijela, te uključuje radove petnaestak umjetnika - Sanje Iveković, Dalibora Martinisa, Ivana Faktora, Zdravka Mustaća, Zlatka Kopljara, Vlaste Žanić, Sandre Sterle, Alena Floričića, Gorana Škofića, Renate Poljak, Tanje Dabo, Ljiljane Mihaljević, Nike Radić i Vlatke Horvat.

Vijesti o prezentaciji domaće video umjetnosti u Francuskoj dodajmo i onu o promociji filmske produkcije iz Hrvatske. Kultni je francuski filmski časopis Cahiers du cinéma, u suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, pripremio poseban podlistak posvećen suvremenoj domaćoj kinematografiji.  

Podlistak, koji se na kioscima čitave Francuske prodaje uz aktualni broj časopisa za studeni, donosi i opsežan intervju s klasikom hrvatskog filma Vatroslavom Mimicom te Goranom Devićem i Zvonimirom Jurićem čiji film Crnci autor teksta naziva “predvodnikom suvremenog hrvatskog filma”. Tekstovi su nastali kroz razgovore s profesionalcima iz svih područja filma, a njihov je autor Vincent Malausa, stalni suradnik časopisa i selektor Dana hrvatske kinematografije koji će od 13. do 17. studenog biti održan u Parizu.

 

KP / Izvor: HAVC / Na fotografiji: Nika radić, Pause / Izvor: brankopopovic.blogspot.com

 

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 07.11.2012

VEZANE VIJESTI

Loop, repetition, identity

Na platformi ARTE Creative predstavljen je izbor video radova mladih umjetnika iz Hrvatske.