Propitivanje dosega estetike | kulturpunkt

Vijesti Teorija

<

Propitivanje dosega estetike

Međunarodni skup Umjetnost pojma: protiv estetike održava se u Zagrebu od 15. do 17. lipnja.

  • A
  • +
  • -

Estetika nije samo (filozofska) disciplina, već ona predstavlja i ime jednog privilegiranog korpusa znanja koji je nastao u dobu prosvjetiteljstva. U estetici se radi o umjetnostima, ali - još znakovitije - o formiranju čovjeka putem umjetnosti. Od 1750-ih naovamo estetika stoga stoji na odlučujućem mjestu križanja kulturalne produkcije i političke prakse.

Propitivanje dosega estetike kao (filozofske) discipline i (antropološkog) projekta nije novo i ono kao sjena prati razvoj estetičkog mišljenja. Bilo da se radi o teorijskom osporavanju estetike ili o umjetničkim praksama koji negiraju vrijednosti za koje se pretpostavlja da su specifično estetičke. Kritika estetike može pak smjerati i u pravcu širenja estetičke domene, što jest primjerice poduhvat Jacquesa Rancièrea kada govori o estetici kao indisciplini. Pitanje koje se postavlja s obzirom na takva anti-, in- ili anestetička promišljanja jest u kojoj mjeri ona, unatoč nastojanju da napuste estetiku, ipak ostaju na terenu estetičkog projekta čiji zamašnjak čini spoj znanja, umjetnosti i određenog poimanja čovjeka.

Misliti umjetnosti s onu stranu estetike znači s jedne strane, dakle, potragu za filozofskom aparaturom koja umjetnosti neće konceptualizirati u vidu jedne znanosti osjetilnoga. A s druge strane to je i nepristajanje na institucionalnu kritiku umjetnosti kao relegiranje umjetnosti u sociologiju, što je svojevrsni odvjetak anti-estetičkih tendencija.

Glavni izlagači su Michel ChionMartin HägglundAlexander García-Düttmann i Evan Calder WilliamsSimpozij - koji organizira Multimedijalni institut u suradnji sa Francuskim institutom u Zagrebu, Kulturom promjene Studentskog centra u Zagrebu i Centrom za dramsku umjetnost - će 14. lipnja umjetnički zaokružiti Markup Popp Oval svojim predavanjem o elektronskoj glazbi u net.kulturnom klubu mama te koncert Michela Chiona 17. lipnja u Galeriji SC. 

Umjetnost pojma je ujedno i početak dvogodišnjeg projekta "Prošireni estetički odgoj: umjetnički eksperiment i politička kultura u mrežnom dobu" kojeg Multimedijalni institut realizira s kuda.org (Novi Sad), Kontrapunkt (Skopje), Berliner Gazette (Berlin) i Mute (London). Projekt Aesthetic Education Expanded je financiran sredstvima Europske komisije, u okviru programa Kultura 2007-2013.

Više o skupu možete pronaći ovdje.

Izvor: mi2 / Amanda Beech, Sanity Assassin, 2010.

 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 04.06.2012