Propitivanje konstrukcije autentičnog iskustva | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Propitivanje konstrukcije autentičnog iskustva

Predstavljanjem prostorne instalacije koja je nastala kao refleksija na vlastiti arhiv umjetnički dvojac Žižić/Kožul zaključuje svoj boravak u sklopu Otvorenog studija.

28.02.2019 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 28. veljače u 20 sati u Galeriji Miroslav Kraljević održava se završno druženje u okviru Otvorenog studija umjetničkog dvojca Žižić/Kožul, koji je trajao od 15. siječnja.

Umjetnici će tom prigodom pokazati prostornu instalaciju koja je nastala kao refleksija na vlastiti arhiv: fragmente izlaganih radova, nezavršene i nikad pokazane radove te niz radnog i istraživačkog materijala prikupljenog u zadnjih pet godina.

Umjetnički dvojac Žižić/Kožul u svom radu kontinuirano ispituje diskrepanciju između društveno-ekonomske stvarnosti i njezine visoko estetizirane reprezentacije. Vodeći se različitim aproprijacijskim strategijama usmjereni su na manipulacije proizvodima i slikama koje na tržište plasira marketinška industrija. U svojim radovima propituju konstrukciju autentičnog iskustva i moguće uloge umjetnika u oblikovanju generičkog, zavodljivog i poželjnog proizvoda.

Tema turizma je jedna od tematskih odrednica galerijskog programa u GMK tijekom 2018. i ove godine. Naime, iako se kroz djelatnosti povezane uz turizam ostvaruje gotovo trećina godišnjeg BDP-a države, politički i zakonski okvir prostorne i društvene produkcije uvelike počiva na ad hoc odlukama usmjerenim na rješavanje problema pojedinaca, često popraćenih sumnjivim poslovnim i političkim dogovorima sklopljenim nauštrb lokalnog stanovništva. Komodifikacija u svrhu turističke potrošnje postaje vidljivija sa sve većim priljevom stranog kapitala, a rast i ovisnost o turizmu utječe na svakodnevicu građana zemlje.

Žižić/Kožul kao dvojac djeluju od 2013. godine i iza njih je nekolicina zajedničkih izložbi: 0,50 (HDLU), Wonderful Things Will Happen (MMSU Rijeka), Amazing Moments (Pogon), Temporary Landscapes (Muzej Grada Koprivnice), Prepoznatljivi krajolici (HDLU), Spektar (MSU Zagreb) i Reccuring Landscapes (MKC Split).

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 26.02.2019