Propitivanje rodnih mjerila | kulturpunkt

Najave Festival

<

Propitivanje rodnih mjerila

Deseto izdanje Organa vida okuplja radove koji tematiziraju konstrukciju identiteta, rodnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

10.09.2018 - 16.09.2018 , Zagreb - Razne lokacije

FOTO: Ulla Deventer, Butterflies are a Sign of a Good Thing

  • A
  • +
  • -

Deseto izdanje Međunarodnog festivala fotografije Organ vida održava se od 10. do 16. rujna na brojnim lokacijama diljem Zagreba, prema konceptu kustosica Lee Vene i Marine Paulenka. Kao i prijašnjih godina, Organ vida svojom glavnom tematskom okosnicom problematizira aktualnu društveno-političku situaciju pa se tako jubilarno izdanje festivala održava pod nazivom Uključene, aktivne, svjesne — ženske perspektive danas

Isti naslov nosi i glavna festivalska izložba na kojoj svoje projekte predstavljaju finalistice ovogodišnjeg natječaja, a otvara se 10. rujna u Muzeju suvremene umjetnosti, gdje se održava i izložba Budnost, borba, ponos: kroz njezine oči. U njoj je kustosica Marina Paulenka okupila trinaest međunarodnih umjetnica, uključujući i hrvatsku fotografkinju Sandru Vitaljić s radom Voljena, koje svojim radovima odražavaju, propituju i problematiziraju različite kulturne izričaje i pitanja koja se vežu uz konstrukcije identiteta, obitelji i doma, seksualnosti i rodno-spolnih uloga, reprezentaciju žena i politiku ženskog pogleda.

U Galeriji MSU može se pogledati i Privilegija Amalije Ulman te Povijest mizoginije. Poglavlje 1. Laie Abril. Izložba španjolske umjetnice organizirana je u suradnji s VoxFeminae Festivalom, a obuhvaća povijesni pregled pristupa abortusu kroz koji umjetnica dokumentira i konceptualizira opasnosti i štete uzrokovane uskraćivanjem legalnog, sigurnog i slobodnog pristupa abortusu. 

U Galeriji Nova posjetitelje očekuje premijerna izložba na kojoj američka fotografkinja Nina Berman po prvi put predstavlja svoj rad Autobiografija gospođice Wish. Priča je to o osobi koja je preživjela trgovinu seksom i dječju pornografiju te njezinoj borbi za preživljavanjem i pronalaskom tjelesne i emocionalne sigurnosti, vlastitog samopouzdanja kao umjetnice i pripovjedačice, te stvaranju života dok u sjeni traume, ovisnosti o drogama i siromaštvu.

U Galeriji Kranjčar otvara se izložba Cherry Picking šveđanke Arvide Byström, mlade umjetnice koja se objavom fotografije na Instagramu priključila zajednici umjetnica koje ispituju ženska i rodna mjerila, koristeći tzv. "girly" estetiku kako bi redefinirale norme prihvatljive i poželjne ženske vizualne reprezentacije. U Galeriji Šira gostuje umjetnica Anna Ehrenstein s izložbom Tales of Lipstick and Virtue, dok se u Galeriji Greta može vidjeti izložba Butterflies are a Sign of a Good Thing umjetnice Ulle Deventer.

Od hrvatskih umjetnica i umjetnika na ovogodišnjem festivalskom programu predstavlja se i Jelena Blagović s radom Nove samoće u Galeriji Forum, zatim Glorija Lizde s radom F20.5 u Galeriji PM (HDLU) te Bojan Mrđenović s radom Magistrala u prostoru Pogona Jedinstvo.

Program festivala osim izložbi uključuje i brojna predavanja i predstavljanja umjetnika, radionice za stručnjake, konferenciju o suvremenoj fotografiji, projekcije filmova te radionice za djecu. 

Objavio/la ivana [at] kulturpunkt.hr 05.09.2018