Propitivanje slobode | kulturpunkt

Najave Festival

<

Propitivanje slobode

Festival Smoqua, spoj je umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje.

12.10.2017 - 14.10.2017 , Rijeka - Razne lokacije
  • A
  • +
  • -

Lezbijska organizacija Rijeka "LORI", u suradnji s udrugom PaRiter, Građani svom gradu, Centrom za ženske studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, ART kinom Croatia i udrugom Labris u periodu od 12. do 14. listopada ove godine, organizira prvi regionalni festival queer i feminističke kulture u Rijeci pod nazivom Smoqua, za sudionike/ice iz zemalja regije.

Javnost će se s queer i feminističkom kulturom upoznati kroz umjetničke sadržaje (izložbe, performansi), audio-vizualne nastupe (drag queens nastup, koncert feminističko-aktivističkog zbora, projekcije kratkih filmova), radionice i panel rasprave te info štandove udruga i inicijativa koje se bave pravima žena i LGBTIQ osoba. Posjetitelji/ice će se moći upoznati s poviješću i značajem queer i feminističke kulture, razviti kritičku svijest o njima, istražiti kulturni i društveni kontekst, te psihosocijalnu dimenziju ove kulture.

Osnovni koncept je propitivanje slobode/a u odnosu na višestruke opresije - društvene, kulturne, institucionalne, ali i individualne - jesmo li kao pojedinci/ke slobodni/e da živimo svoje identitete (razvijamo ih, nadgrađujemo, dekonstruiramo)? Umjetničko-aktivistički sadržaj festivala ukazuje na ova pitanja i bavi se problematikom opresije nad ženama i queer/seksualnim i rodnim manjinama neminovno se dotičući opresije u službi patrijarhata, seksizma, šovinizma, mizoginije, heteronormativnosti, homofobije i transfobije.

Festival Smoqua proizlazi iz dugogodišnjeg aktivističkog djelovanja Lezbijske organizacije Rijeka "LORI" u području prava seksualnih i rodnih manjina, a jedan od ciljeva udruge jest i razvijanje queer i feminističke kulture. Smoqua je spoj umjetnosti i aktivizma, predstavlja queer-feminističku perspektivu u regiji te same queer-feminističke umjetnice i aktivistkinje. Upravo ova regija (zemlje bivše Jugoslavije) mjesto je snažnog patrijarhata i heteroseksizma, ali i mjesto snažnog "pokreta otpora". U konačnici, festival će poslužiti kao platforma i mjesto umrežavanja za buduće zajedničke umjetničko-aktivističke projekte.

Više o programu potražite ovdje. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 06.10.2017