Propitivanje zaboravljenih historija | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Propitivanje zaboravljenih historija

Izložba Moja umjetnost je moja stvarnost bavi se vidljivošću i položajem umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora.

09.11.2018 - 07.12.2018 , Rijeka - Mali salon

Herlinde Koelbl

  • A
  • +
  • -

U petak, 9. studenog u 19 sati u Malom salonu riječkog Muzeja moderne i suvremene umjetnosti otvara se grupna izložba Moja umjetnost je moja stvarnost koja ima namjeru propitivati vidljivost i položaj umjetničke prakse Roma kao integralnog i ravnopravnog segmenta europskog kulturnog prostora.

Goethe-Institut i Francuski institut u Hrvatskoj uz podršku njemačko-francuskog Elysée fonda pokrenuli su projekt Moja umjetnost je moja stvarnost usmjeren na ispitivanje i revalorizaciju pitanja memorije nasilne prošlosti i pomirenja kroz izgradnju zajedničke budućnosti u Europi. Istoimena izložba organizira se nakon radionica na temu upcyclinga s Romima u Rijeci i Brodu na Kupi, koje su se održale u lipnju, a prije posebnog izdanja časopisa Život umjetnosti posvećenog ovoj temi koji izlazi u prosincu.

Neposredni povod za ispitivanje ovih tema je obilježavanje stogodišnjice završetka Prvog svjetskog rata, sjećanje na turbulentne i nasilne društveno-političke prilike, na traume, migracije i suživot. U fokusu ovog projekta je propitivanje zaboravljenih historija i pozicije marginalnih grupa, naročito romske manjine.

U izložbi sudjeluju Andreja Kulunčić s Kolektivom ISTE, Robert Jankuloski, Herlinde Koelbl, Stevan Kojić, Siniša Labrović, Valérie Leray, Monika Moteska, Branislav Nikolić, Vessna Perunovich, André Jenö Raatzsch, Emília Rigová, Selma Selman, Selman Trtovac i Moritz Pankok.

Kustosica i autorica izložbe je Sanja Kojić Mladenov.

Povodom otvorenja izložbe Goethe-Institut organizira besplatan autobus Zagreb-Rijeka-Zagreb u petak, 9. studenog. Za mjesto je potrebno prijaviti se mailom.

Izložba je otvorena do 7. prosinca.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 07.11.2018