Proputovati regiju s DORF-om | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Proputovati regiju s DORF-om

Udruga RARE pridružila se srpskim i austrijskim festivalima u promociji filmova dunavske regije.

  • A
  • +
  • -

Projekt Fresh Danube Films, financiran od European Cultural Foundation, a koji traje 12 mjeseci, započeo je s provedbom 15. listopada. Osmišljen je s ciljem promocije i podržavanja kulturne različitosti i kreativne sinergije kinematografija duž Dunava, a umrežavanjem i stvaranjem edukativne platforme za mlade talentirane autore skreće se pozornost na filmsku umjetnost dunavske regije. Osim udruge RARE iz Vinkovaca, u projektu sudjeluju festivali Cinema City iz Novoga Sada, Slobodna zona iz Beograda i austrijski Crossing Europe Film Festival iz Linza. Program će prvi put biti predstavljen javnosti 7. studenog u Beogradu, na festivalu Slobodna zona. Tom će prilikom biti prikazan austrijski film Tvoja ljepota ne znači ništa, debitantski rad mladog Huseina Tabaka.

Od edukativnih aktivnosti, RARE izdvaja prvu radionicu filmske animacije koja će se održati u Vinkovcima od 8. do 10. studenog, za vrijeme novog Salona stripa i animacije 2012. Matija Pisačić, mladi nagrađivani autor iz Zagreba, prenijet će dio svojih znanja i filmskih vještina vinkovačkim učenicima i sudionicima radionice. Radionica je organizirana u suradnji s DND Vinkovci i umjetničkom organizacijom ANIMA. Ujedno, to je i šesta filmska radionica koju je udruga RARE do sada organizirala i najbolja najava za aktivnostima i projektima iznimno bogatu 2013. godinu.

DORF će se predstaviti po drugi put u Splitu, u Info zoni. Splitska publika moći će pogledati devet filmova s dosadašnjih festivala, a do kraja godine festival će se predstaviti i u Dubrovniku, Pločama, Zaboku, Slavonskom Brodu, Belom Manastiru i Sremskoj Mitrovici. Još jednom najavljujemo i gostovanje u Skoplju, na 10. Cinedays festivalu, od 15. do 25. studenog. U selekciji muzičkih dokumentaraca, osim šest filmova s ovogodišnjeg DORF-a, biti će prikazan film Shut up and play hits, regionalna premijera filma o LCD Soundsystem, te makedonska premijera filma Crossovers, koju će popratiti i tribina na temu EU fondovi u kulturi.

Također, podsjećamo da je raspisan natječaj za 7. DORF koji će se održati u ožujku 2013. u Vinkovcima i Rijeci.

Izvor: DORF

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 23.10.2012