Proročki nagovještaji društvenih promjena | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Proročki nagovještaji društvenih promjena

Izložba Građani iz sjene kustoskog kolektiva WHW sažeta je verzija istoimene njemačke izložbe posvećene opusu redatelja Želimira Žilnika.

22.11.2018 - 02.02.2019 , Zagreb - Galerija Nova
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 22. studenog u 19 sati u Galeriji Nova otvara se izložba Građani iz sjene kustoskog kolektiva WHW, posvećena opusu redatelja Želimira Žilnika

Opsežna izložba koja je obuhvatila Žilnikove filmove iz svih razdoblja njegovog rada predstavljena je u proljeće 2018. godine u Edith-Russ-Haus für Medienkunst u Oldenburgu, pod naslovom Građani iz sjene. U Galeriji Nova se otvara njena sažetija verzija, uz niz popratnih programa koji kontekstualiziraju Žilnikov rad. Otvorenju prethodi Kratki utorak u kinu Tuškanac na kojem će sudjelovati i Želimir Žilnik. Povodom izložbe članice WHW-a su pripremile nove opise filmova koji su proizašli iz dugotrajnih razgovora sa Žilnikom te uključuju njegova sjećanja na proces nastajanja filmova i njihovu recepciju.

Mnogi Žilnikovi filmovi svojim su temama i pristupima proročki nagovještavali događaje kao što su raspad Jugoslavije, prijelaz iz socijalizma u neoliberalni poredak, gaženje prava radnika, kao i širu društvenu eroziju koja je pokrenula nove procese migracija. Naziv izložbe Građani iz sjene odražava Žilnikov cjeloživotni interes za nevidljive, potlačene i nedovoljno ili pogrešno predstavljane građane. Kao koncept je povezan uz oblik političkog angažmana kroz "amatersku politiku" - maštovito i subverzivno nenormativno znanje i alternativne senzibilitete koji latentno postoje u društvu, a ponekad i vidljivo pomiču "svakodnevnu politiku". Žilnikove filmove prožima hrabar amaterizam koncepta i metode, koje izložba razrađuje s interesom za potencijal građana iz sjene kao doprinos emancipatorskoj politici i angažiranoj umjetničkoj produkciji.

Od početaka svog rada na živoj sceni amaterskog filma u Jugoslaviji šezdesetih godina Želimir Žilnik snimio je više od pedeset filmova. Rano je postao međunarodno priznat, osvojivši Zlatnog medvjeda za film Rani radovi kao najbolji film 1969. godine na Berlinskom međunarodnom filmskom festivalu. Tokom sedamdesetih godina njegovi filmovi nailaze na protivljenje političkog establišmenta, pa napušta Jugoslaviju i odlazi u Njemačku gdje je realizirao nekoliko nezavisnih filmova, uključujući i neke od najranijih filmova koji se bave temom gastarbajterа. Njemačku je napustio nakon što se i tamo susreo s protivljenjem političkog establišmenta. Po povratku u Jugoslaviju osamdesetih godina snima brojne TV i igrane filmove u kojima predstavlja početne simptome rastućih društvenih sukoba u zemlji, a devedesetih nastavlja sa snimanjem filmova koji se bave gorućim problemima postsocijalističke tranzicije. 

Iscrpne informacije o radu Želimira Žilnika mogu se naći na stranici koja je nastala u sklopu projekta Za ideju – protiv stanja koji su od 2009. do 2011. organizirali kuda.org i Playground produkcija iz Novog Sada. Stranica sadrži i informacije o Građanima iz sjene i novonastale opise filmova.

Izložba je otvorena do 2. veljače 2019. godine.

Objavio/la lujo [at] kulturpunkt.hr 15.11.2018