Proširena zvučna istraživanja | kulturpunkt

Vijesti Muzika

<

Proširena zvučna istraživanja

Žedno uho i Explicit Music u Zagreb dovode australskog kompozitora i muzičkog inovatora Orena Ambarchija.

Piše: Vatroslav Miloš

FOTO: Mike Kubeck

  • A
  • +
  • -

Žedno uho će se ove godine održati od 19. do 23. svibnja, a uz već najavljene And So I Watch You From Afar,  Mylets, Ha Det Bra, Vessel, B.Fleischmanna i Antona Maskeliadea, popisu se pridružuje i australski kompozitor i multiinstrumentalist Oren Ambarchi koji će - zajedno s domaćim Franz Kafka Ensembleom - otvoriti festival.

Ambarchi je još krajem 1980-ih godina u Sydneyju radio kao perkusionist na tamošnjoj free jazz sceni, a od sredine 1990-ih godina svoje gitarističke i perkusionističke inovacije uklapa u radove grupe Phlegm, Merzbow, Sunn O))) te surađuje s vodećim svjetskim neoavangardistima kao što su Otomo Yoshihide, Christian Fennesz, Keiji Hano i Jim O’Rourke

Njegova je misija, kako ističe britanski The Wire, "nadići konvencionalne pristupe instrumentu", "preusmjeriti ga u područje vanzemaljske apstrakcije u kojemu ga više nije tako jednostavno identificirati kao nešto što inače poznajemo", odnosno dovesti ga u stanje gdje funkcionira kao "laboratorij za proširena zvučna istraživanja". 

Oren Ambarchi u zagrebačku Močvaru stiže uz zajedničko zalaganje organizacije Žedno uho i Explicita Musica, programa Multimedijalnog instituta posvećenog suvremenim strujanjima u eksperimentalnoj i elektroničkoj glazbi. 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 13.05.2015

VEZANE VIJESTI

Do kraja ljeta

Piše: Vatroslav Miloš

Nakon predavanja Samija Khatiba i Douglasa Kahna te McChesneyjeve Digitalne isključenosti, Multimedijalni institut najavljuje simpozije, koncerte, tribine i nova izdanja.

Radikalne nove tendencije

Piše: Ivna Franić

Pod geslom redefiniranja umjetnosti, austrijski Donaufestival ne nudi toliko gotova rješenja koliko solidne temelje za nove smjerove istraživanja suvremenih praksi.

Inovativne umjetničke poetike

Razgovarao: Vatroslav Miloš

S Davorkom Begović, voditeljicom Muzičkog salona Kulture promjene SC-a, razgovarali smo o nadolazećem Izlogu suvremenog zvuka.