Prošireni prostor ženske solidarnosti | kulturpunkt

Najave Izložba

<

Prošireni prostor ženske solidarnosti

So last year je izložbeno-instalativni projekt koji okuplja šest autorica pod imenom Sad Girls Kolektiv koje propituju recentne fenomene mainstream internet estetike.

21.10.2017 - 28.10.2017 , Zagreb - Galerija Miroslav Kraljević

So last year je izložbeno – instalativni projekt koji okuplja šest autorica pod imenom Sad Girls Kolektiv

Martina Granić, Marina Jukić, Nina Bačun, Iva Markovac, Dora Đurkesac i Iva Korenčić u suradnji s kustosicom Irenom Tomašić osvrću se na prikaze "girl empowermenta" u popularnoj kulturi unutar Sad girl teorije i četvrtog vala feminizma.

So last year nails salon otvara svoja vrata 21. listopada u 21 sat u Galeriji Miroslav Kraljević

Preko virtualnog kolektivnog udruživanja i razmjene viralnih informacija Sad Girls Kolektiv propitivao je recentne fenomene mainstream internet estetike od tzv. Tumblr djevojaka do Sad Girls/Sad Boys kulture i njihovih vizualnih brendiranih produkata, vođene isključivo intuitivnim pristupom baziranom na intimnim težnjama i izrazima.

Internet svakodnevno potiče hiperproduktivnu pop kulturu koja preko društvenih mreža stvara nove trendove te i dalje podupire potražnju i potrošnju čineći viralne fenomene esteskim, ali i životnim stavom i stilom. Dakle, živimo u prilično podvojenom i ironičnom svijetu u kojem se svaki koncept pa tako i feminizam uspio kapitalizirati i postati potrošna roba.

Upravo u konceptu pedikerskog salona kolektiv gradi prošireni prostor ženske solidarnosti i razmjene ženskog iskustva daleko od ušiju muškaraca, stvarajući sigurni prostor izmjene, dok sami nokti postaju oružje, a ne znakovi estetskog uljepšavanja ili slabosti. S druge strane, još jedan sveprisutni trend statement odjeće iskoristile su kao predložak za stvaranje antimanifesta, uvijek suptilno upakiranog u marketinški podložnu i estetski prijemljivu brendiranu potrošnu robu.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 20.10.2017