Prošireno razumijevanje filma | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Prošireno razumijevanje filma

Nagrađeni su najuspješniji audiovizualni eksperimenti osmog izdanja festivala 25 FPS. 

  • A
  • +
  • -

Nakon što su prikazani i posljednji radovi ovogodišnjeg programa konkurencije Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa 25 FPS, proglašeni su dobitnici glavnih festivalskih nagrada. Svaki od tri člana velikog žirija dodijelio je vlastiti Grand prix, dok je žiri kritike dodijelio zajedničku nagradu. Ovogodišnji laureati festivala su filmovi Konferencija (Bilješke o filmu 05) Norberta Pfaffenbichlera, Ja sam mikro autorica Shumone Goel i Shai Heredie, Umijeće lovljenja Jessice Bardsley, Palača milosrđa autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta te Mračni vrt Nicka Collinsa

Međunarodni žiri ovogodišnjeg 8. festivala 25 FPS činili su filmska autorica iz Beča Mara Mattuschka, Sergio Fant - talijanski filmski programer za kratki i eksperimentalni film, bivši kustos programa Orizzonti na venecijanskoj Mostri te na festivalima u Locarnu i Trentu te Daïchi Saïto kanadski filmski autor i dobitnik Nagrade Fujifilm na 5. izdanju 25 FPS. Domaći žiri kritičara, u sastavu Igor Bezinović, Ivan Ramljak i Bojan Mucko, glavnu je nagradu odijelilo portugalskom filmu Palače milosrđa autora Gabriela Abrantesa i Daniela Schmidta. 

Udruga za audiovizualna istraživanja 25 FPS, ujedno i organizator festivala, Nagradu Fujifilm dodijelila je autoru filma Mračni vrt Nicku Collinsu uz objašnjenje: "U vremenu kada se govori o smrti filmske vrpce nagrađujemo autora koji nastavlja istraživati osnovu izražajne mogućnosti filma kao medija, jezika i umjetnosti da nam otkrije nove perspektive u svijetu za koji smo mislili da je istražen i jasan". Ova nagrada sastoji se od filmskog materijala, odnosno 35 mm vrpce. 

Izvor: 25 FPS

Objavio/la petra [at] kulturpunkt.hr 01.10.2012

VEZANE VIJESTI

Šetnja od budućnosti do prošlosti filmske avangarde

Osmi 25 FPS donosi kremu eksperimentalne i inovativne filmske produkcije

Trendovi u eksperimentalnoj produkciji

Sedmo izdanje 25 FPS-a, Internacionalnog festivala eksperimentalnog filma i videa, održavat će se od 20. do 25. rujna, a nedavno je objavljen njegov natjecateljski program.

Festival koji čisti vaše oči

Piše: Igor Bezinović

25 FPS je festival koji služi rušenju ideje o tome što bi film uopće trebao biti, on dresira naše oči za nov način gledanja, izaziva čuđenje, iskušava naš ukus.