Prošlost, sadašnjost i budućnost javnosti | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prošlost, sadašnjost i budućnost javnosti

Izašla je knjiga Public Sphere by Performance Ane Vujanović, Bojane Cvejić i Marte Popivode iz beogradske platforme Teorija koja Hoda (TkH).

  • A
  • +
  • -

Public Sphere by Performance rezultat je dvogodišnjeg istraživačkog projekta "Izvedba i javnost" kojeg su tijekom rezidencije TkH-a u Les Laboratoires d’Aubervilliers provodile Ana Vujanović i Bojana Cvejić, a dio istraživanja poslužilo je kao osnova za dokumentarni film Yugoslavia: How Ideology Moved Our Collective Body Marte Popivode

"Malo je pitanja tako politički važnih kao što su ona koja se tiču javnoga/javnosti - što je ono, što želi i, moguće najvažnije, tko ili što je želi uništiti u ime neoliberalne privatizacije i 'poretka' nametnutog od strane državne vizije 'javnosti' mobilizirane protiv vlastitog naroda. Baveći se pitanjem javnosti kroz prizmu izvedbe, Bojana Cvejić i Ana Vujanović precizno ocrtavaju prošlost, sadašnjost i budućnost 'javnosti' u doba kada su svi njeni temelji - poput socijalne države, jake demokracije i kolektivnih pokreta - marginalizirani ili uništeni", zapisala je o knjizi Nina Power, predavačica na londonskom Roehamptonu. 

Polazište istraživanja "Izvedba i javnost" problem je javnosti koji se periodički ponavlja: to pomračenje javne sfere kroz 20. stoljeće pokazatelj je krize predstavničke demokracije. Teorijske i političke perspektive tog transdisciplinarnog istraživanja potječu od isprekidanih iskustava sudjelovanja u javnoj sferi u bivšoj socijalističkoj Jugoslaviji i suvremenom zapadnom neoliberalizmu. TkH predlaže analizu i diskusiju o javnosti i njenim nezadovoljstvima kroz nekoliko modela masovne i kolektivne izvedbe, poput "socijalne drame" i "socijalne koreografije". 

Knjiga izlazi u nakladi b_books i Les Laboratoires d'Aubervilliers. 

Izvor: TkH

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 27.12.2012