Prostor kao mjesto inkluzije | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prostor kao mjesto inkluzije

Hrvatski nastup na Venecijanskom bijenalu pretvara zgrade koje su izgubile svoju primarnu svrhu u mjesta intenzivne kulturne produkcije i socijalnih interakcija.

Piše: Vatroslav Miloš

BADco., postavljanje video-instalacije Institucije treba graditi / FOTO: Damir Žižić

  • A
  • +
  • -

Rad to trebamo - to radimo autorskog tima kojeg čine Dinko Peračić, Miranda Veljačić, Slaven Tolj i Emina Višnić javnosti će biti predstavljen u petak, 27. svibnja, kada se otvara 15. međunarodnoj izložbi arhitekture - Venecijanski bijenale, a predstavlja "tri slučaja arhitektonskih i kulturnih praksi u tri hrvatska grada, kao primjere ne samo izvještavanja s ‘bojišnice’, nego i djelovanja na ‘bojišnici’". 

U fokusu autorskog koncepta bivša je tvornica Jedinstvo u kojoj djeluje kulturni centar POGON i niz organizacija nezavisne kulture i mladih u Zagrebu, H-zgrada kompleksa Rikarda Benčića kao budućeg Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci i te zgrada Doma mladih u Splitu. "Želimo predstaviti arhitektonski rad kao širu društvenu disciplinu koja može koristiti različita sredstva i surađivati sa sudionicima-korisnicima, podržavajući i nadahnjujući zajedničke napore, izgrađujući prostore koji postoje i koriste se za opće dobro", ističu autori projekta to trebamo - to radimo.

Na izložbi će, osim projekata rekonstrukcije i potencijalne društveno-kulturne namjene ovih zgrada, biti predstavljena i radovi koji predstavljaju aktualnu i dinamičnu kulturu koja uglavnom nastaje u okvirima nezavisne umjetničke scene, na intersekciji aktivizma i umjetnosti. Za ovu su prigodu, ističe se, naručeni video-instalacija Institucije treba graditi izvedbene skupine BADco., fotografije prostora i programa Damira Žižića te modeli Antonije Veljačić, a bit će predstavljeni i novi radovi Igora Eškinje, Ane Hušman, Gorana Petercola, Marka Markovića.

Također, ove će prakse i projekte temeljito predstaviti i prateća publikacija na hrvatskom, engleskom i talijanskom jeziku, uz tekstove teoretičara i praktičara Maroja Mrduljaša, Vedrana Mimice, Hansa Ibelingsa, Davora Miškovića i Ane Žuvele koji će "primjerima dati širi kontekst kroz promišljanja o kulturnom, političkom i širom društvenom značaju takvih arhitektonskih i kulturnih praksi". 

Ovogodišnji Venecijanski bijenale, tematski omeđen kao "Izvješća s bojišnice / Reporting from the Front" pod kustoskim ravnanjem nagrađivanog čileanskog arhitekta i teoretičara Alejandra Aravene, traje do 27. studenog.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 26.05.2016

VEZANE VIJESTI

Prva linija arhitekture

Piše: Martina Domladovac

Rad Dinka Peračića we need it - we do it / to trebamo - to radimo, predstavljat će Hrvatsku na 15. Venecijanskom bijenalu arhitekture.

Institucija kao akt suradnje

Piše: Iva Rosandić

U organizaciji BADco.-a, Hrvatskog dizajnerskog društva i Platforme Upgrade nastao je jedinstveni spoj izložbe i izvedbe naziva Neopipljivo – Institucije treba graditi.

Sve su nam potrebniji novi prostori društvenosti

Razgovarala: Janja Sesar
O povijesti borbe za prostore nezavisne kulture u Zagrebu i ulozi nezavisne kulturne scene danas razgovaramo s Eminom Višnić.