Prostor kreativne misli | kulturpunkt

Najave Predstavljanje

<

Prostor kreativne misli

KA-MATRIX organizira predstavljanje internetskog portala fanzini.hr, posvećenog fenomenu fanzina na prostoru bivše države ali i diljem svijeta.

10.09.2015 , Karlovac - Mala urbana zajednica - MUZA
  • A
  • +
  • -

U četvrtak, 10. rujna, u 19 sati bit će održana prezentacija portala fanzini.hr, tijekom koje će se raspravljati o razlozima pokretanja, portala, načinu prikupljanja materijala, kao i važnosti fanzina u vremenu prije pojave interneta, blogova i društvenih mreža, ali i fanzinima danas. Prisutne će s temama upoznati jedan od začetnika ovog projekta, Sebastijan Brumec, voditelj Knjižnice i čitaonice Tabula Rasa koja djeluje kao paralelni program udruge ACT u sklopu ACT Grupe u Čakovcu.

Velik dio knjižnične građe je arhiv fanzina od gotovo 2000 raznih izdanja iz cijelog svijeta. Fanzini su važan kulturološki fenomen kao i sredstvo komunikacije na nezavisnoj sceni i obilježili su 1980-e i 1990-e godine kad su sami akteri na taj način kreirali prostor slobodnog i kreativnog mišljenja. Tu se rodila i ideja digitalizacije fanzinske građe i objavljivanje na jedinstvenoj internetskoj stranici. Uz Tabulu Rasu u projekt se aktivno uključio i Marko Strpić, pokretač izdavačke kuće i knjižare Što Čitaš? te Centar za dokumentiranje nezavisne kulture.

Predstavljanje će biti održano u novopokrenutom prostoru Male knjižnice nezavisne kulture – Info-shopa (Fanzinoteka) u zgradi MUZA-a u Karlovcu. 

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.09.2015