Prostor, mjesto i identitet | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prostor, mjesto i identitet

Radionica vizualne antropologije i montaže filma održava se krajem travnja u Rovinju i prethodi četvrtom izdanju ETNOFILma.

  • A
  • +
  • -
Tema radionice – Prostor, mjesto i identitet – ukazuje na kritičku ulogu koju prostor I mjesto zauzimaju u audiovizualnom izražaju kroz društvene i humanističke znanosti te u umjetnosti. Problematika prostora i mjesta utječe nadalje i u formiranju različitih identiteta: individualnih, grupnih, institucionalnih, regionalnih, itd.

Radionice su namijenjene studentima antropologije ili srodnih studija, kao i svim drugim osobama iz Hrvatske i inozemstva zainteresiranih za antropološke tematike i audio-vizualni medij. Program se sastoji od tri dijela: teorijskog i metodološkog "Uvoda u vizualnu antropologiju" te "Osmišljavanja i razvoja koncepta i projekata u vizualnoj antropologiji" koje vodi Alan Grossman sa Centre for Transcultural Research and Media Practice iz Dublina dok će Vlado Gojun sa zagrebačke Akademije dramskih umjetnosti biti zadužen za teorijski i praktični uvod u montažu. 

U jednom posebnom susretu muzejski djelatnici i etnolozi s područja Jugoistočne Europe predstaviti će svoja iskustva na temu odnosa nematerijalne kulture i audio-vizualnih medija te općenito o politikama koje se provode u njihovim zemljama na temu očuvanja nematerijalne kulture. Rezultati radionice prikazat će se zadnjeg dana zajedno sa video uratcima nastalih na radionici sličnog karaktera u Budimpešti, nakon čega će uslijediti diskusija.

Cilj radionice je da se kroz intenzivna i praktična predavanja polaznici upoznaju sa teorijskim i metodološkim osnovama vizualne antropologije; nauče osnove osmišljavanje vlastitog projekta; da usavrše korištenje kamere i računalnih programa za montažu; da samostalno koriste sve prisutnije audio-vizualne medije u svrhu dokumentacije i/ili istraživanja kulturnih i društvenih fenomena.

Za sudjelovanje u radionici koja se održava od 27. travnja do 3. svibnja poželjno je opće predznanje o vizualnoj antropologiji i praktično iskustvo u snimanju. Neophodno je da sudionici radionice donesu svoju video-kameru kojom će se služiti u praktičnom dijelu radionice, a po mogućnosti i prijenosno računalo s instaliranim programom za montažu. Za one koji nemaju takvih mogućnosti organizatori će pribaviti potrebnu opremu. Broj polaznika ograničen je na 15 osoba, a rok prijave je 10. veljače 2012. Obavijest o sudjelovanja na radionici odabrani će kandidati dobiti početkom ožujka 2012. Sudjelovanje na radionici kandidati potvrđuju uplatom kotizacije u čiju su cijenu uključena sva predavanja koja će se održati tijekom radionice, osigurani su radni materijal i tehnička oprema, besplatni popratni festivalski sadržaji, projekcije filmova tijekom festivalskog programa od 3. do 5. svibnja, jedan dnevni topli obrok i kratki izlet. Cijena radionice za studente je 450 kuna ili 60 eura, a za građanstvo 600 kuna ili 80 eura. 

Prijavnicu i kratku biografiju potrebno je poslati putem elektroničke pošte do 10. veljače. Više o Festivalu etnografskog filma, koji se četvrti puta održava u Rovinju, potražite ovdje
Izvor: ETNOFILm

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 23.01.2012