Prostor oslobođenja | kulturpunkt

Najave Predavanje

<

Prostor oslobođenja

U sklopu projekta net.cube Katarina Peović Vuković održava predavanje Politička emancipacija i novi mediji. Badiou ili Foucault na Internetu?.

11.06.2015 , Zagreb - Galerija Nova

FOTO: Marjan Krebelj

Politička emancipacija odnosi se prvenstveno na osiguranje ekonomskih i socijalnih prava ili jednakosti, te oslobođenje marginalnih ili podčinjenih skupina. Negdje krajem milenija kada su jedni dijagnosticirali kraj emancipacijskih borbi i smrt utopije, drugi detektiraju Mrežu kao prostor oslobođenja, stvaranja novih taktika i redefinicije subjekata. Je li današnji proizvođačko-potrošački model Mreže označio kraj takvih emancipatornih borbi, ili je već u samom začetku emancipatorna borba slijedila model kojem su se post-ideološki sustavi nadali?

Suprotstavljajući Foucaulta i Badioua predavanje će pokušati opisati razlike u postmodernističkim politikama otpora i istaknuti prednosti Badiouove komunističke hipoteze koja ipak još uvijek nije primijenjena na Mreži. S druge strane Foucaultovska etika tehnologija sebstva jest. Predavanjem će se pokušati pokazati nedostatke te post-ideološke fantazme.

Katarina Peović Vuković je medijska i kulturalna teoretičarka, docentica na Odsjeku za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci. Članica je uredništva časopisa Libra Libera koji je posvećen književnosti i kritičkoj teoriji. Magistrirala je i doktorirala na Odsjeku za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta u Zagrebu. 2012. godine objavljuje knjigu Mediji i kultura. Ideologija medija nakon decentralizacije (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb). Priredila je zbornik tekstova američkog teoretičara Hakima Beya Privremene autonomne zone i drugi tekstovi (Naklada Jesenski i Turk, Zagreb, 2003).

Projekt net.cube istražuje kontekst internetske umjetnost i nastoji osigurati uvjete za umjetničke internetske projekte i poticanje domaćeg online stvaralaštva, njegovo kontekstualiziranje i mapiranje. Program se ostvaruje na dvije razine – kao internetska galerija (u nastajanju) i serija javnih predavanja. Tematski fokus projekta net.cube je razgradnja digitalne "bijele kocke" i cyberspacea kao prostora reprezentacije. Projekt su pokrenule Irena Borić, Renata Šparada i Martina Kontošić kao dio programa Centra za dramsku umjetnost.

Predavanje će biti održano u četvrtak, 11. lipnja, u Galeriji Nova, s početkom u 19 sati.

Objavio/la tomislav [at] kulturpunkt.hr 09.06.2015