Prostor umrežavanja i razmjene | kulturpunkt

Vijesti Film

<

Prostor umrežavanja i razmjene

Praški Institut dokumentarnog filma organizira East Doc Platform 2017, prostor suradnje i razvoja dokumentarnog filma. Prijave su otvorene za autore Centralne i Istočne Europe.

Piše: Martina Domladovac

FOTO: East Doc Platform 2016 / Facebook

Institut dokumentarnog filma u suradnji s One World Međunarodnim festivalom dokumentarnog festivala o ljudskim pravima, organizira East Doc Platform 2017. U ožujku 2017. godine u Pragu će se po šesti put održati jedan od najvećih događaja dokumentarnog filma u Centralnoj i Istočnoj Europi. East Doc Platform okuplja autore, producente, organizatore festivala i druge djelatnike filmskog sektora koji imaju mogućnost predstaviti svoje radove i pronaći suradnike u produkciji projekata. 

Praški Institut dokumentarnog filma (IDF) djeluje od 2001. godine podupirući razvoj dokumentarnog filma u spomenutim regijama. Mladim, ali i iskusnim autorima pruža edukativne programe i mogućnost financiranja te stvara prostor umrežavanja, razmjene ideja i međunarodne promocije. Od svog osnutka, IDF je sudjelovao u nastanku više od tristo, te distribuciji više od tri tisuće dokumentarnih filmova.

U sklopu East Doc Platforme odvija se i Doc Tank, intenzivna trodnevna radionica s fokusom na projekte transmedija i društvene angažiranosti, te Project Market, prostor koji autorima omogućava osobne sastanke i razmjene ideja s djelatnicima filmske industrije. Ovim radionicama autori dobivaju mogućnost razvijanja svojih projekata uz stručno vodstvo, od početnih elemenata filma pa do post-produkcije i mogućnosti distribucije.

East Doc Platform 2017 održat će se od 6. do 12. ožujka te će u Pragu okupiti više od četiristo gostiju dokumentarne filmske industrije. U sklopu događaja tradicionalno će se odvijati i sedamnaesti East European Forum, šesti po redu Doc Tank i osmi Project Market. Natječaj za prijavu projekata u razvoju i sudionika iz Centralne i Istočne Europe otvoren je do 10. studenog 2016. godine. Za prijavu je potrebno ispuniti obrazac, a više informacija potražite ovdje

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 08.09.2016

VEZANE VIJESTI

Uzlet nezavisne dokumentaristike

Pripremio: Vatroslav Miloš

U nedjelju, 21. veljače, otvara se ZagrebDox, a u sklopu njegovog programa bit će prikazani i filmovi Ivana Ramljaka, Ivane Sansević i Katerine Dude u produkciji Restarta.

Borba Davida i Golijata

Piše: Martina Domladovac

Dokumentarni film Ruka koja hrani o sindikalnom udruživanju i borbi migracijskih radnika u Americi, bio je povod razgovoru s Mariom Ivekovićem iz Novog sindikata.

Kakva je budućnost dokumentaraca?

Piše: Martina Domladovac

Na raspravi To Doc or Not to Doc, održanoj u sklopu ZagrebDoxa, zaključeno je kako se zbog nesigurnosti financiranja dokumentaristika najčešće svodi na hobi.