Prostor, vrijeme, sjećanje | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prostor, vrijeme, sjećanje

U Pančevu se u organizaciji Kulturnog centra Pančeva po petnaesti put održava jedna od najznačajnjih kulturnih manifestacija u Srbiji - Bijenale umetnosti.

  • A
  • +
  • -

Naslovljen De/re/konstrukcija: prostor, vreme, sećanje Bijenale umetnosti je ušao u sasvim drugačije polje "društvene ekologije", a ona podrazumijeva rekonstrukciju i dekonstrukciju društvene klime/atmosfere ex-jugoslavenskih društava i njihovih procesa preobražavanja tijekom posljednjih desetljeća.

Naznačenim indeksima u naslovu ukazuje se na prostor druge Jugoslavije, na vrijeme poslije Drugog svetskog rata, te na strategije i taktike reprezentacije sjećanja kao aktivnog dekonstruktivnog i rekonstruktivnog odnosa prema tom prostoru i tom vremenu: tu i sada u Pančevu. Cilj ovako složene izložbene i manifestacijske strukture nije samo igranje na sigurnu kartu nostalgije. Cilj je, prije svega, aktivistički odnos prema stvarnosti koju treba emancipirati u vremenu produženih lokalnih kriza i sustiglih novih globalnih kriza.

15. Bijenale se sastoji od tri programska segmenta: filmskog, kazališnog i segmenta vizualnih umjetnosti, a održava se od 7. rujna do 7. listopada 2012. 

Filmski program Bijenala uredili su Nevena Daković i Radiša Stanišić. Program je izgrađen oko koncepta fiction/faction forme u filmu kao privilegiranom prostoru suvremene rekonstrukcije prošlosti u filmskim djelima Vlatka Gilića, Mile Turajlić, Želimira Žilnika, Dušana Makavejeva, Karpa Godine i drugih.

Između ostalog, bit će prikazan dokumentarni film Želimira Žilnika Jedna žena jedan vek koji nudi sliku jednog stoljeća kroz život žene stare gotovo stotinu godina. Ovaj izvrstan dokumentarac zasnovan je na iskazima, intervjuima i rekonstrukciji, odnosno životnoj priči Dragice Srzentić, koja je osobno 1948. godine odnijela Staljinu u Moskvu čuveno Titovo "ne". 

Nikola Dedić i Aneta Stojnić, selektori vizualnog segmenta, prostor Bijenala ponudili su kao fleksibilnu platformu, neku vrstu alternativnog, kritičkog javnog prostora unutar koga će biti pokrenute teme, polemike i javne debate o suvremenoj društvenosti kroz preispitivanje jugoslavenskog naslijeđa.

Kroz niz izložbi, diskusija, performansa, predavanja i multimedijalnih događaja, uz veliki broj premijera, posjetiteljima Bijenala će se predstaviti jedna specifična, jaka i živa scena suvremene umjetnosti i kulture u Srbiji i regije na kojoj deluje značajan broj kolektiva, inicijativa i pojedinaca, koji u svojim praksama na različite načine koriste umjetnost kao neku vrstu paralelnog, alternativnog prostora za debatu o naslijeđu jugoslavenskog kasnog socijalizma, ali i postsocijalizma. TkH, Marina Gržinić, Radna grupa Četiri lica Omarske, Kontekst kolektiv, Grupa Spomenik, Medijska arheologija, Jelena Vesić, Kuda.org_centar za nove medije, Učitelj neznalica, Dubravka Sekulić, Kultura sećanja, Bacači sjenki i Abart samo su neki od uključenih u program Bijenala umetnosti. 

Selektorica kazališnog segmenta Jasmina Večanski odlučila se za predstavljanje dokumentarnog katališta – kazališta koje je posljednjih godina uspostavljeno kao karakterističan poligon istraživanja društvenih identiteta, granica, fikcija i načina na koji se oko činjenične jezgre grade fikcionalne ili ideološke ili fantazmatske predstave prošlosti ili suvremenosti u odnosu na društvene antagonizme i konflikte. U okviru ovog programa bit će izvedena i predstava Olivera Frljića Kukavičluk.

Bijenale umetnosti u Pančevu osnovan je davne 1981. godine kao izložba jugoslavenske skulpture da bi vremenom prerastao u internacionalnu manifestaciju. Posljednjih godina Kulturni centar Pančeva se kroz program Bijenala umetnosti posebno angažirao na podizanju ekološke svijesti kroz prizmu umetnosti.

Više o Bijenalu umetnosti potražite ovdje.

Izvor: KCP

 
Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 17.08.2012