Prostor za djecu svih zajednica | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Prostor za djecu svih zajednica

U sklopu projekta Sugar Hill koji objedinjuje stanovanje, obrazovanje i umjetnost, otvoren je i Dječji muzej umjetnosti i pripovijedanja.

Pripremila: Martina Domladovac

FOTO: Sugar Hill Children's Museum of Art & Storytelling / facebook

  • A
  • +
  • -

U Harlemu (New York) je u listopadu 2015. godine otvoren Dječji muzej umjetnosti i pripovijedanja Sugar Hill. Zgrada koju je projektirao arhitekt David Adjaye, osim muzeja sadrži i financijski dostupne stanove. Sugar Hill, najnoviji projekt Broadway Housing Communitiesa, objedinjuje stanovanje, obrazovanje i umjetnost, a cilj mu je utjecati na kvalitetu života siromašnih i neprivilegiranih građana.

Institucija se nalazi u povijesnom okrugu Sugar Hill, na razmeđi tradicionalno afro-američke zajednice Harlema i latino zajednice Washington Heightsa, te u susjedstvu etnički raznovrsnih zajednica Južnog Bronxa. "Sugar Hill, sa svojom bogatom kulturnom i intelektualnom poviješću, istinski je inspirativno mjesto i savršen dom za novi dječji muzej New Yorka. U suradnji s Davidom Adjayeom i drugim svjetski poznatim umjetnicima, stvorili smo otvoreni prostor za djecu svih zajednica gdje mogu zajednički pričati priče, stvarati značajnu umjetnost i razvijati kreativnost tijekom važnog razdoblja njihova razvoja", rekla je Susan Delvalle, ravnateljica muzeja.

Muzej je predstavljen s nekoliko izložbi od kojih je svaka kurirana kako bi bila prihvatljiva djeci, ali bez povlađivanja ili "poglupljivanja" umjetničke ideje. Tekst: umjetnost, jezik, mediji, jedna je od izložbi, a istražuje uključivanje teksta u radovima dvanaest suvremenih umjetnika. Izložba uključuje i rad Bruce Lee, King Kong, Mickey Mouse, pjevaju na kiši, Vuka Ćosića, srpskog umjetnika kojem se pripisuje izum net.arta, digitalne platforme koja je od osnovnih piksela i kompjuterskog koda stvorila oblik umjetnosti. U spomenutom Ćosićevom radu vizualni tekst neprimjetno je ujedinjen sa samom srži kompjuterskog jezika. 

Sadržaj i pristup izložbe Tekst: umjetnost, jezik, mediji daje naslutiti kako će i buduće izložbe nastaviti redefinirati "dječju umjetnost", kao i propitivati dječje strpljenje i interes participiranja. No izložba se ne obraća samo djeci, nego ljudima svih uzrasta i zato predstavlja zanimljiv početak nove harlemske institucije, piše Melissa Stern za Hyperallergic.

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 03.02.2016

VEZANE VIJESTI

Postavljanje novih pitanja

Piše: Matija Mrakovčić

Tema je ovogodišnjeg Međunarodnog dana muzeja Muzeji za održivo društvo.

Priča o Ivani i ovima oko nje

Piše: Matija Mrakovčić
Dopustite djeci da se u prvom susretu s muzejom ne ustručavaju u zvukovima, pokretima i dodirima. Ponašali bi se jednako kao i u Ivaninoj kući bajke.

Zašto ovaj nema gaće?

Piše: Martina Domladovac

Projekt Sedmi kontinent udruge Djeca susreću umjetnost namijenjen je upoznavanju osnovnoškolaca sa suvremenom umjetnošću.