Prostor za istraživanje | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prostor za istraživanje

Transformacijom iz festivalskog formata, Queer Zagreb svoje će aktivnosti provoditi tijekom cijele godine pod nazivom Queer Zagreb Sezona.

  • A
  • +
  • -

Prvo tromjesečje programa nastavlja dugogodišnje festivalsko iskustvo, odnosno preispituje umjetnički, teorijski i aktivistički queer prostor nadilazeći klasična čitanja putem uobičajenih prizmi roda i feminizma. Queer Zagreb Sezona tijekom godine imat će redovita međunarodna gostovanja, ali i vlastite produkcije, filmske i izdavačke programe, program umjetničkih istraživačkih rezidencija te seriju predavanja umjetnika, teoretičara i aktivista.

U prostoru Francuske medijateke 16. veljače održan je razgovor s Carlosom Franklinom, mladim umjetnikom iz Kolumbije koji se nalazi na dvotjednoj umjetničkoj rezidenciji u Hrvatskoj. Posjetitelji su mogli vidjeti prezentaciju njegova rada koji se temelji na videu, zvuku i crtežu, a dio razgovora naslovljenog Transgresija u tranziciji bio je usmjeren i na povlačenje paralele s ostalim kolumbijskim umjetnicima. Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone, napomenuo je da cilj istraživačke rezidencije nije završni rad ili njegovo javno predstavljanje u obliku predstave ili izložbe, već ''želimo umjetnicima ponuditi upravo prostor, mentalni i fizički, za istraživanje. U suradnji s Korean Arts Councilom dogovorili smo i razmjenu rezidencijalnih programa, pa će tako hrvatski umjetnici redovito ići u Koreju, a korejski u Hrvatsku.“

Posebno atraktivna točka prvog tromjesečja izvedba je jednog od najcjenjenijih europskih koreografa, Jérômea Bela. Predstava, dio serije Belovih djela posvećenih životnim i umjetničkim pričama plesača, biografski prati život Cédrica Andrieuxa, iznimno vještog plesača koji je bio i član plesne skupine legende suvremenog plesa Mercea Cunninghama. Izvedba je najavljena za 8. ožujka u prostoru ZKM-a, a prvi kontingent karata već se može naći u pretprodaji na blagajni kazališta. Najavljena je i izvedba djela Jeana Geneta Querelle, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Ane Karić, čija je realizacija između ostaloga potaknuta i nedavnim događajima oko zdravstvenog odgoja i gostovanja Judith Reisman, koji su ''vratili javni diskurs nekoliko godina unazad'', te je uočena potreba za ''postavljanjem ove drame o nemogućnosti fiksiranja identiteta te tragičnosti žrtvovanja jednog identiteta na štetu drugog'', najavio je Dobrović.

Filmski program Queer MoMenti odvijat će se svaki mjesec u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a najavljena je i suradnja s nadolazećim Subversive film festivalom u okviru kojeg će Queer Zagreb imati poseban filmski program. Sezona se odvija u suradnji s nizom organizacija, riječkim Drugim morem i splitskim Centrom za pokret te zagrebačkim Francuskim institutom.

Izvor: domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.02.2013