Prostor za istraživanje | kulturpunkt

Vijesti Izvedbene umjetnosti

<

Prostor za istraživanje

Transformacijom iz festivalskog formata, Queer Zagreb svoje će aktivnosti provoditi tijekom cijele godine pod nazivom Queer Zagreb Sezona.

Prvo tromjesečje programa nastavlja dugogodišnje festivalsko iskustvo, odnosno preispituje umjetnički, teorijski i aktivistički queer prostor nadilazeći klasična čitanja putem uobičajenih prizmi roda i feminizma. Queer Zagreb Sezona tijekom godine imat će redovita međunarodna gostovanja, ali i vlastite produkcije, filmske i izdavačke programe, program umjetničkih istraživačkih rezidencija te seriju predavanja umjetnika, teoretičara i aktivista.

U prostoru Francuske medijateke 16. veljače održan je razgovor s Carlosom Franklinom, mladim umjetnikom iz Kolumbije koji se nalazi na dvotjednoj umjetničkoj rezidenciji u Hrvatskoj. Posjetitelji su mogli vidjeti prezentaciju njegova rada koji se temelji na videu, zvuku i crtežu, a dio razgovora naslovljenog Transgresija u tranziciji bio je usmjeren i na povlačenje paralele s ostalim kolumbijskim umjetnicima. Zvonimir Dobrović, umjetnički direktor Queer Zagreb Sezone, napomenuo je da cilj istraživačke rezidencije nije završni rad ili njegovo javno predstavljanje u obliku predstave ili izložbe, već ''želimo umjetnicima ponuditi upravo prostor, mentalni i fizički, za istraživanje. U suradnji s Korean Arts Councilom dogovorili smo i razmjenu rezidencijalnih programa, pa će tako hrvatski umjetnici redovito ići u Koreju, a korejski u Hrvatsku.“

Posebno atraktivna točka prvog tromjesečja izvedba je jednog od najcjenjenijih europskih koreografa, Jérômea Bela. Predstava, dio serije Belovih djela posvećenih životnim i umjetničkim pričama plesača, biografski prati život Cédrica Andrieuxa, iznimno vještog plesača koji je bio i član plesne skupine legende suvremenog plesa Mercea Cunninghama. Izvedba je najavljena za 8. ožujka u prostoru ZKM-a, a prvi kontingent karata već se može naći u pretprodaji na blagajni kazališta. Najavljena je i izvedba djela Jeana Geneta Querelle, u režiji Ivice Buljana i izvedbi Ane Karić, čija je realizacija između ostaloga potaknuta i nedavnim događajima oko zdravstvenog odgoja i gostovanja Judith Reisman, koji su ''vratili javni diskurs nekoliko godina unazad'', te je uočena potreba za ''postavljanjem ove drame o nemogućnosti fiksiranja identiteta te tragičnosti žrtvovanja jednog identiteta na štetu drugog'', najavio je Dobrović.

Filmski program Queer MoMenti odvijat će se svaki mjesec u Zagrebu, Rijeci i Splitu, a najavljena je i suradnja s nadolazećim Subversive film festivalom u okviru kojeg će Queer Zagreb imati poseban filmski program. Sezona se odvija u suradnji s nizom organizacija, riječkim Drugim morem i splitskim Centrom za pokret te zagrebačkim Francuskim institutom.

Izvor: domino

Objavio/la matija [at] kulturpunkt.hr 18.02.2013