Prostor za neafirmiranu umjetnost | kulturpunkt

Vijesti Vizualne umjetnosti

<

Prostor za neafirmiranu umjetnost

Festival Ohoho ove se godine održava treći put, a organizira ga Autonomni kulturni centar Attack.

  • A
  • +
  • -

Festival će se održati od 17. do 19. travnja u prostorima bivše tvornice Medika, a fokus mu je na uličnoj umjetnosti i nezavisnom stripu. Ohoho je zamišljen kao prostor za neometano izlaganje, razmjenu iskustava i edukaciju neafirmiranih umjetnika i umjetnica, odnosno onima koji stvaraju u "undergroundu". 

"Zašto ovakav festival?", pitaju se organizatori i dodaju: "Prisustvujući kao akteri na ovoj sceni unatrag pet godina, svjedoci smo njezinog naglog razvoja, ali i sve većeg zanimanja šire publike za produkciju umjetnika koji su obuhvaćeni ovim granama underground umjetnosti. S obzirom da je umjetnost tzv. street arta rubna i često se vidi u obliku 'potpisa' (writinga) koji mogu neugledno djelovati na fasadama, festival je mjesto za edukaciju mladih i osvještavanje ulične estetike legalnim putem. Umjetnost na ulici može biti jak estetski segment koji bi poboljšao vizualni identitet sivih gradskih četvrti – što je veliki svjetski trend".

S druge strane, strip ima golemu komercijalnu produkciju širom svijeta, osim koje postoji isto tako međunarodna scena autorskog, umjetničkog i nezavisnog stripa. Ti stripovi nisu orijentirani na masovnu publiku i komercijalni učinak i upravo se zato tu događaju zanimljivi eksperimenti i pomaci bitni za razvoj medija. Na svim postojećim strip festivalima u Hrvatskoj glavni je problem što ne postoji prostor za neafirmirane strip crtače i crtačice, većinom se izlaže i prodaje komercijalno strip izdavaštvo i prezentira rad već afirmiranih strip umjetnika i umjetnica. Ohoho će zato pokušati otvoriti prostor svima onima koji stvaraju na nezavisnoj sceni.

Festival počinje burzom stripa i izdanja na kojem će nam se predstaviti nekoliko strip izdavača, autora i autorica i kolektiva iz Hrvatske i regije kao što su Kosmoplovci, Turbo Comix, Greed Graphics i Dirty Editions iz Srbije te Komikaze, Tvrdokorne mrlje i Slušaj najglasnije iz Hrvatske. Festival će 17. travnja otvoriti performans kolektiva Sitostisak i glazbeni program u klubu Attack na kojem će nastupati Dedice i Tehno Muda s domaćom potporom u obliku osebujnog kantautora Faraona Slavka

Tijekom ovogodišnjeg Ohohoa održat će se tri izložbe: Poster Extravaganzza u Mikrogaleriji, skupna izložba autora i autorica koji svoj izričaj grade kroz plakate, Beogradska priča u galeriji Siva koja će zagrebačkoj publici predstaviti dvojicu grafitera iz Beograda te Supersonično rastojanje u galeriji Jogurt koja je svoj koncept dobila kroz otvoreni poziv festivala. Kriterija odabira nije bilo jer je festival otvoren svima koji žele izlagati neovisno o mediju i konceptu, iskustvu ili CV-u. Izložbu će upotpuniti i radovi strip-kolektiva Turbo Comix, Komikaze, Kosmosplovci i mnogih drugih. Tijekom sva tri dana posjetitelji će moći prisustvovati i edukacijama kroz strip radionicu Dok nas ljubav ne ubije! koju vode Wostok i Sanja, kao i kroz radionicu stencila – šablona pod stručnim okom Marija Miličića.

Dvodnevni "graffiti jam" počinje u petak, 18. travnja, a ove godine ugošćuje preko 50 umjetnika i umjetnica koji će oslikavati unutrašnje i vanjske zidove prostora Medike. U grafiterskom dijelu susreta, uz potporu brojnih zagrebačkih grafitera, sudjeluju Animals, Guns Crew i 1107 Klann, gosti iz Slovenije i BiH. Dio susreta posvećen uličnoj umjetnosti predstavlja tridesetak umjetnika i umjetnica, među kojima su i Linnch It, Maja Maar, Lonac, Stipan Tadić i Panda 186Dio festivala posvećen videu predstavit će kratke igrane, eksperimentalne i dokumentarne filmove strip umjetnika i umjetnica, grafitera i filmskih entuzijasta. 

Detaljan program festivala potražite ovdjeRealizaciju festivala omogućili su Gradski ured za kulturu, obrazovanje i sport Grada Zagreba, Zaklada Kultura nova i Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, dok su potporu pri realizaciji pružili Otompotom i Cirkorama

Izvor: AKC Attack

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 11.04.2014