Prostor za razvitak nezavisne kulturne i društvene scene | kulturpunkt

Vijesti Kulturne politike

<

Prostor za razvitak nezavisne kulturne i društvene scene

Mreža udruga KAoperativa preuzela je upravljanje prostorom Male scene Hrvatskog doma u Karlovcu.

Piše: Martina Domladovac
  • A
  • +
  • -

Mreža udruga KAoperativa 8. travnja preuzela je upravljanje prostorom Male scene Hrvatskog doma u Karlovcu. KAoperativa se za upravljanje Malom scenom prijavila u partnerstvu s udrugama Poluga i Studio 8 kao najvećim korisnicima, a mreža još uključuje organizacije Kinoklub Karlovac, Polku, Carpe Diem i Ka Matrix

Grad Karlovac natječaj za izbor upravitelja Male scene Hrvatskog doma raspisao je s ciljem osiguravanja prostora za razvitak i rad nezavisne kulturne i društvene scene i kulture mladih i za mlade u Karlovcu, te pružanja podrške provođenju koncertnih, audio vizualnih, glazbeno scenskih, izložbenih, plesnih, edukacijskih, performing, produkcijskih i novomedijskih djelatnosti. Natječaj je raspisan u sklopu provedbe Gradskog programa za mlade grada Karlovca 2015.-2018., koji je donesen na temelju istraživanja o potrebama mladih grada Karlovca, provođenih od rujna 2013. do veljače 2014. godine.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Andreja Navijalić naglasila je kako je u interesu grada otvoriti prostor svim mogućim korisnicima, a ne ga zatvoriti za uži krug nezavisne scene. To je prostor namijenjen mladima, u kojem očekujemo da će se poštivati sve zakonske regulative koje postoje u javnim prostorima, ali isto tako da će imati veći broj zainteresiranih mladih ljudi, koji mogu dati dodatnu kvalitetu programima.

Domagoj Šavor koji je u ime KAoperative potpisao ugovor istaknuo je kako je Savez bio jedini prijavitelj. "Predložili smo većinom što se kroz natječaj tražilo, a to je popunjavanje aktivnosti i programa. Pokušat ćemo kroz cijeli tjedan organizirati programe za mlade i to polako razvijati. Radit ćemo i na promotivnim aktivnostima, otvorit ćemo internet stranice, a ono što je najbitnije i što moramo odmah učiniti je raspisati poziv za iskaz interesa organizacijama, koje bi koristile Malu scenu", istaknuo je.

Podsjetimo, Mreža karlovačkih udruga u nezavisnoj kulturi KAoperativa pokrenuta je 2012. godine s ciljem okupljanja udruga, inicijativa i pojedinaca te uspostavljanja platforme koja će zagovarati bolju poziciju nezavisne kulturne scene u gradu, počevši od uvjeta i mjesta za rad, financiranja do vidljivosti i razvoja publike. KAoperativa održava edukacije i studijske posjete te druge aktivnosti jačanja mreže, a najvažniji zadatak koji si je mreža postavila jest pokretanje komunikacije s lokalnom upravom kako bi se unaprijedila pozicija nezavisne kulturne scene i kulture mladih u Karlovcu. Organizacije uključene u mrežu KAoperativa žele aktivno sudjelovati u kreiranju gradske kulturne politike, u prvom planu kako bi potaknuli otvaranje i uređenje prostora za aktivnosti nezavisne kulture. Prema istraživanju mreže za potrebama u nezavisnoj kulturi upravo je Hrvatski dom detektiran kao centralna lokacija za razvijanje kulture i društvenosti u Karlovcu. 

Objavio/la martina [at] kulturpunkt.hr 11.04.2016

VEZANE VIJESTI

Kultura kao pokretač promjena

Pripremila: Matija Mrakovčić
Mreža udruga KAoperativa provodi istraživanje o potrebama i interesu građana za uređenje, upravljanje i programsko vođenje društvenog centra Hrvatski dom i Starog grada Dubovca.

Potrebe treba stvoriti, a društvenost proizvesti

Piše: Matija Mrakovčić
Društvene potrebe koje bi Hrvatski dom kao budući socio-kulturni centar morao obuhvatiti, u fokus razgovora moraju postaviti oni koji dijalog iniciraju - organizacije civilnoga društva.

Platforma snažnog glasa

Novu karlovačku zagovaračku platformu udruga s nezavisne scene KA-operativa ukratko su predstavili Domagoj Šavor i Denis Mikšić.