Prostor za rodna pitanja i feminističke glasove | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prostor za rodna pitanja i feminističke glasove

Libela je neovisni, neprofitni portal koji pruža informacije o rodu, spolu i demokraciji od 2009. godine.

Treći rođendan Libele proslavljen je tako "novim dizajnom, novim rubrikama i još kritičnijim pogledom na društvo i državu".

Prezentacija stvarnosti mainstream medija još uvijek zadržava diskurs stereotipnog i diskriminatornog doživljavanja i prikazivanja određenih društvenih skupina, posebice žena i LGBT osoba. Feministički glas u javnosti vrlo se rijetko čuje, dominira seksizam, objektivizacija žena, stigmatizacija LGBT osoba. Često se marginalizira i svaki pokušaj da se tome usprotivi te se tek pojedinačne novinarke uspijevaju izboriti za medijski prostor u kojem bi progovarale o rodnim temama. 

"Zato smo iz aktivističke potrebe za otvaranjem medijskog i javnog prostora rodnim pitanjima i feminističkom diskursu, kao i potrebe za neprofitnim i neovisnim izvještavanjem o demokratskim procesima, 2009. godine kreirale Libelu", poručuju iz medija čiji je nakladnik CESI - Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, i dodaju: "Istovremeno se tijekom našeg rada pokazalo da postoji mnogo, posebice mlađih, žena koje nisu zadovoljne takvim stanjem i traže načine da se čuje i njihov glas". 

Korištenje Libele kao edukativne platforme za mlade novinarke i novinare, ali i građanke i građane koji su zainteresirani za rodnu kritiku i analizu te novinarstvo važan je dio misije portala i u 2012. godini. 

Libela je licencirana pod Creative Commons Imenovanje 3.0. Hrvatska čime je dozvoljeno besplatno prenošenje sadržaja uz navođenje izvora.
Izvor: CESI

 

Objavio/la vatroslav [at] kulturpunkt.hr 01.02.2012