Prostori u potrazi za značenjem | kulturpunkt

Vijesti Arhitektura i urbanizam

<

Prostori u potrazi za značenjem

U Studiju 4 berlinskog centra Uferstudios, Marjana Krajač i Marko Kostanić predstavit će svoj rad u nastajanju Empty spaces filled with meanings.

  • A
  • +
  • -

U subotu, 30. srpnja u 18 sati, u berlinskom centru Uferstudios, koreografkinja Marjana Krajač i dramaturg Marko Kostanić prezentirat će rad nastao za vrijeme rezidencijalnog boravka u Centru za suvremeni ples Tanzfabrik. Work-in-progress naslovljen Empty spaces filled with meaning svoju formu traži između predavanja i performansa, ili pak u njihovom spoju, a uz autore su surađivali plesači i izvođači Jacob Peter Kovner, Chloé Serres, Lysandre Coutu-Sauvé te producentica i izvođačica Ana Rocha. Svoj su doprinos dali Kat Valastur, Hermann Heisig i Ivana Müller.

Rad polazi od pretpostavke da se osnovni čin umjetničkog rada može definirati kao ispunjavanje praznog prostora značenjem. Bilo da se radi o arhitektonskom, imaginarnom ili pak ideološkom prostoru, alat kojim se prazan prostor ispunja značenjem dio je specifičnih poetika, a u slučaju plesa - različitih modela uspostavljenog koreografskog mišljenja. Cilj ovog projekta je detektirati različite alate punjenja. Istraživanje kojim se autori koriste temelji se na forenzičkim uvjetima koji su prostor učinili praznim na prvom mjestu, u ovom slučaju prikladnim za umjetničku intervenciju, a to su obrazovne procedure, institucionalni okviri, ugovorni aranžmani na tržištu plesa, podjela rada, logika odgovornosti, protok novca, materijalni uvjeti prostora za probe...

Tragajući za obrascima u tim prostorima namjera je inducirati koreografsku reakciju.  Pitanje koje se postavlja jest kako je moguće koreografski ispuniti prostor realnim apstrakcijama, ideološkim sedimentima i materijalnim infrastrukturama koje tvore prazan prostor kao takav.

Izvor: Sodaberg

Objavio/la antonija [at] kulturpunkt.hr 27.07.2011